Zavirite u severnokorejski prodajni salon automobila

Iako je Severna Koreja ovih dana aktuelna zbog satelita koji je lansirala u Zemljinu orbitu, mi ćemo se baviti prizemnijim temama - prodajom automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

11:31

Zavirite u severnokorejski prodajni salon automobila
YouTube Screenshot

Ova izolovana azijska država koja već dugo egzistira izvan glavnih svetskih tokova, privlači sve više inostranih turista. Posete su strogo kontrolisane od strane domaćina tako da turisti praktično mogu da vide samo određene segmente severnokorejske svakodnevice.

Smatra se da vlast, u želji da svoju državu prikažu strancima u što boljem svetlu, za turiste organizuje simulacije pojedinih društvenih aktivnosti, pa je često teško razlučiti šta je stvarnost, a šta gluma.
Erik Ceng, koji je u jesen 2015. posetio Severnu Koreju, imao je priliku da vidi i snimi kamerom unutrašnjost jednog, naizgled običnog, prodajnog salona automobila. Međutim, on je izrazio sumnju da je čitava poseta salonu brižljivo organizovana od strane domaćina i da, osim automobilia koji su stvarni, ljudi koji je je zatekao unutra ustvari samo glume zainteresovane kupce.

Pogledajte snimak i procenite sami da li je u pravu: Inače, na snimku se mogu videti savremeni modeli automobila, za koje autor kaže da koštaju od 10.000 do 34.000 hiljada dolara. Kako piše sajt Carscoops, koji je objavio snimak, Severna Koreja imala je u svojoj istoriji dva proizvođača automobila, a jedini preostali koji je donedavno izrađivao automobile, Pyeonghwa Motors, prestao je sa proizvodnjom 2012.

Isti izvor navodi da se novi modeli sada uvoze iz Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: