Zenvo ogorčen zbog fijaska svog modela u Top Gearu

Nakon Tesle, još jedan proizvođač automobila javno se požalio na tretman koji je njegov model imao u emisiji Top Gear. Danski Zenvo odgovorio je na primedbe koje je na račun super-sportskog modela ST1 izneo Džeremi Klarkson.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

13:16

Default images

Top Gear poznat je po tome što ume da ocrni i najskuplje i najprestižnije modele automobila. To je na svojoj koži najbolje osetila kompanija Tesla Motors čiji je prvenac, Roadster, pretrpeo oštre kritike na testu u ovoj emisiji. Priča je kasnije dobila i sudski epilog nakon što je američki proizvođač podneo tužbu protiv kuće BBC i autora emisije.

U najnovijem serijalu, na testu se našao model ST1 malog danskog proizvođač super-sportskih automobila, firme Zenvo. ST1 će imati premijeru na predstojećem ženevskom auto-salonu, a reč je o prvom produkcijskom modelu ove kompanije koji ima 6.8 litarski V8 motor sa čak 1104 ks (812 kW) i maksimalnim obrtnim momentom od 1430 Nm. Automobil iz mesta do stotke stiže za 3 sekunde, i ubrzava do maksimalnih 375 km/h.

Iako je ST1 u prvom delu testa ostavio prilično dobar utisak, stvari su krenule naopako kada se Klarskon požalio na problem sa zadnjim kočnicama. Nakon toga pokvarilo se i kvačilo, a negativan utisak upotpunjen je kada se na farovima pojavila kondenzacija.

Automobil je vraćen u Dansku radi popravke a na ponovljenoj test vožnji, otkazao je ventilator hladnjaka, pa se u jednom trenutku zapalio motor. Posle još jedne popravke, ST1 je došao u ruke Stiga i na vlažnoj test stazi zabeležio razočaravajuće vreme.

Pogledajte kako je ST1 prošao na testu Top Geara:



Kao što i pretpostavljate, Zenvo, koji je u razvoj automobila čija je cena oko milion evra investirao značajna sredstva, nije bio srećan zbog ovakvog prikaza modela koji tek treba da se pojavi na tržištu i povrati uložen novac. Poput Tesle pre nekoliko godina, danski proizvođač izneo je svoju stranu priče.

Prema rečima ljudi iz te kompanije, kvačilo je otkazalo jer je automobil pre toga bio izložen "besomučnom driftu" od strane vozača Top Geara. Što se tiče kvara na hladnjaku, Zenvo tvrdi da je do njega došlo nakon više od jednog sata intenzivnog testiranja vozila pri velikim brzinama. U tom periodu, kako kažu, potrošeno je 50 litara goriva.

Kada je reč o rezultatu koji je ST1 postigao na test stazi, Danci navode da je auto vožen na dan kada je u Britaniji temperatura vazduha bila veoma niska, uz obilne padavine. Zenvo tvrdi da je zbog nepovoljnih vremenskih uslova vozačima u pojedinim delovima zemlje čak savetovano da tog dana uopšte ne voze.

Loši vremenski uslovi i velika količina vode na stazi, prouzrokovali su slabije prijanjanje zadnjih točkova, pa konačni rezultat ne odražava prave mogućnosti vozila na stazi, požalili su se u danskoj kompaniji.

Pročitajte kako Tesla Motors prošao na sudu nakon što je tužio Top Gear.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: