Zemunac izmislio ekološki auspuh

Mladi pronalazač Miloš Stanković (26) iz Zemuna, trijumfovao je na Međunarodnom sajmu pronalazaka i inovacionih tehnologija „Arhimed 2010“ koji je održan u Moskvi i sa svojim pronalaskom „eko-auspuh za otklanjanje aerozagađenja kod motornih vozila“ osvojio zlatnu medalju.

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2010.

10:43

Default images

Miloš, inače diplomirani inženjer, iza sebe ima desetak pronalazaka koji su nagrađeni na domaćim i međunarodnim sajmovima. On je i 2008. godine učestvovao na međunarodnom sajmu „Arhimed“ i tada je osvojio prvu nagradu za prečišćivač vazduha. Ovoga puta naučnike i inovatore fascinirao je „eko-auspuhom“.

- Eko-auspuh se ugrađuje na izduvnoj grani motornih vozila i služi za prečišćavanje izduvnih gasova. On ima specijalni filter koji se nalazi u loncu auspuha i apsorbuje ugljen-dioksid i sumpor-dioksid. Filter je napravljen od prohromske mreže koja ima specijalne apsorbere, a protok izduvnih gasova je usmeren prema celoj površini filtera - objašnjava Miloš Stanković svoj izum za „24 sata“.

Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost da se filter vremenom zapuši, a i ne zahteva veću potrošnju goriva. Menja se jednom godišnje ili na pređenih 15.000 kilometara, a vlasnik će u automobilu dobiti signalizaciju da je filter istrošen. Stanković kaže i da je eko-auspuh jeftin za serijsku proizvodnju i mogu ga koristiti sva motorna vozila. Zlatna medalja nije jedino što je Miloš kao simbol svog rada i truda poneo iz Moskve.

- Dobio sam nagradu za najkreativnijeg mladog pronalazača od Državnog institut za inovacije iz Rumunije, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije mi je odelilo „Zlatan pehar“, a general Ruske armije Viktor Benrihovič odlikovao me je „Ordenom časti, hrabrosti i odvažnosti“ - kaže Miloš.

Direktor sajma Dmitrij Zezjulin rekao je da se „divi mladom naučniku, da podržava njegov naučno-istraživački rad, i da ga smatra za budući potencijal Srbije“. Stankovića je pozvala i delegacija Tajvana da učestvuje na njihovom sajmu nauke i inovacija koji će se održati u septembru ove godine.

Izvor / Autor - 24 Sata / M. Joksimović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: