Ako ne možete da zaobiđete udarnu rupu - preskočite je

Oštećenja na putu zlokobnog naziva - "udarne rupe", jedan su od problema na koje se vozači u Srbiji najčešće žale. Dok se ne pronađe način da se spreči stvaranje rupa ili da se one barem brže saniraju, Ford smatra da je rešenje problema u samom automobilu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2016.

09:32

Ako ne možete da zaobiđete udarnu rupu - preskočite je
YouTube Screenshot

Američki proizvođač konstruisao je sistem oslanjanja koji detektuje udubljenje na putu ispred vozila i u deliću sekunde prilagođava ogibljenje kako bi se kontakt točka sa udarnom rupom minimizovao, sprečila oštećenja na automobilu i neprijatnosti koje osećaju putnici pri udaru.

Sistem funkcioniše pomoću 12 senzora koji registruju rupu pre nego što točak naiđe na nju. Senzori šalju signal upravljačkoj jedinici na svake 2 milisekunde. Kada kompjuter dobije informaciju o oštećenju na putu, šalje komandu amortizeru koji sprečava da točak u potpunosti upadne u rupu.

Pogledajte demonstraciju Fordovog sistema za "preskakanje" udarnih rupa: Prvi serijski model koji će već od leta 2016. standardno biti opremljen ovom tehnologijom je restilizovani Ford Fusion (američki Mondeo) V6 Sport. Proizvođač objašnjava da je sistem prošao rigorozna testiranja na fabričkom poligonu sa najraznovrsnijim mogućim oštećenjima i neravninama na putu.

Naime, Fordovi stručnjaci konstruisali su ovaj poligon po ugledu na stvarne putne deonice koje postoje u različitim delovima sveta, ali ne navode da li su u potrazi za savršenim udarnim rupama obišli i puteve u Srbiji: Pogledajte kako funkcioniše sistem za detekciju udarnih rupa koji razvija Jaguar Land Rover

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: