Volvo prošao novi test sigurnosti

Američki Insititut za bezbednost na putevima (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) uveo je novi test sigurnosti automobila prilikom čeonog sudara. Od 11 testiranih automobila, na testu su zadovoljili Volvo S60 i Acura TL.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 17.08.2012.

11:55

Default images

Novi test sprovodi se tako što automobil čeono udara u čvrstu prepreku pri brzini od 64 km/h. Kontaktna površina iznosi 25 odsto površine prednjeg dela vozila, na vozačevoj strani, za razliku od ranijih testova kod kojih je iznosila 40 %.

Test je projektovan da bi se dočarao udarac u drugo vozilo iz suprotnog smera ili u objekat kao što je drvo ili stub. U takvim slučajevima, konstrukcija automobila trpi drugačije deformacije u odnosu da frontalni udarac kad je zahvaćena veća kontaktna površina.

Pogledajte video koji prikazuje kako izgleda novi test u poređenju sa starim:



„Pri ozbiljnom udarcu nastalo je relativno malo oštećenje, tako da smo prezadovoljni rezultatima", izjavio je Thomas Broberg, stariji savetnik za bezbednost pri Volvo Car korporaciji.

"Naš cilj je da stvorimo automobile koji će zaštiti putnike u većini situacija, a ovaj test pokazuje da naši sigurnosni sistemi rade besprekorno“, dodao je Broberg.

Pored modela Volvo S60 i Acura TL, institut IIHS sproveo je isti test i na Infinitiju G, čiji rezultat je okarakterisan kao “prihvatljiv”, dok su vozila poput Mercedesa C klase, Lexusa ES 350, Audija A4 i Lexusa IS 250/350 ocenjena kao "loša". U kategoriji automobila koji su na novom testu postigli najslabiji rezultat, nalaze se BMW Serije 3, Volkswagen CC, Lincoln MKZ i Acura TSX sedan/sport wagon.

Novi test sigurnosti izazvao je kontraverze s obzirom da su ga kritikovali neki proizvođači automobila, poput Mercedesa i Honde, navodeći da je scenario po kojem se izvodi neuobičajen u realnim uslovima.

Pročitajte o novim sigurnosnim sistemima koje razvija Volvo.

Vozili smo Volvo S60 D5 Summum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: