I "Top Gear" provozao FIAT 500L

FIAT 500L pao je u šake nemilosrdnih novinara Top Gear-a. Ovo je verovatno i najvažniji test koji će kragujevački model morati da prođe. Pročitajte njihove utiske iz vožnje sa međunarodne prezentacije u Torinu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2012.

15:51

Default images

O čemu se ovde zapravo radi?

FIAT 500L treba da predstavlja odraslog rođaka modela 500 – automobil u kojem će mlade, moderne mame prevoziti svoju dečurliju. Zamišljeno je da 500L u sebi pomiri stil ikoničnog FIAT-a 500 i funkcionalnost prostranijeg automobila.

Čekajte malo. Zar FIAT to već nije uradio sa modelom koji je nazvao “Panda”?

I mi smo to prvo pomislili, kada smo ugledali 500L. A, onda smo ga pogledali pažljivije. Izbliza. U realnom okruženju.

Ispostavilo se da je FIAT 500L mnogo veći od Pande. Dugačak je 4.147 mm, širok 1.784 mm i visok 1.665 mm, u poređenju sa Pandom i njenih 3.650 mm dužine, 1.640 mm širine i 1.550 mm visine. Vidite? Dosta je veći.

Pustite vi brojke, koliko je zaista veliki?

Kada je govorimo o prostoru za glave putnika, FIAT nam je na prezentaciji prikazao snimak profesionalnih košarkaša kako se voze u njemu. Jednostavno, FIAT 500L je toliko prostran da na njegovom zadnjem sedištu može da se smesti dvometraš sa cilindrom na glavi.

Krov čini atmosferu u automobilu znatno prijatnijom. Postoji milijardu ostava za sitnice koje su razbacene na sve strane, a i prtljažnik je pristojnih dimenzija.

Visina automobila sigurno čini upravljanje “interesantnim”?

Mislili smo da ćete postaviti to pitanje. Da, veoma je visok auto, a stvari koje su toliko visoke ne vole da brzo prolaze kroz krivine. Ni FIAT 500L, na žalost, nije izuzetak.

Model je postavljen na izmenjenu plaformu FIAT-a Punto (ne FIAT-a 500) koja je malo proširena i produžena. U FIAT-u su uložili dosta truda da eliminišu naginjanje karoserije do kojeg dolazi prilikom vožnje kroz krivine, ali to je bio veoma težak zadatak.

Sada, ne kažemo da su vozne karakteristike FIAT-a 500L loše, ali nije ni brz kroz krivine. Prilikom naglih promena pravca, auto ima tendenciju da se veoma naginje.

O, Bože.

Da ne bude da se samo žalimo. Upravljanje, iako je pomalo neprecizno odlično je podešeno za gradsku vožnju i krstarenje autoputem. Ne možemo da kažemo da je sistem upravljanja veoma direktan, pa “mikro” pomeranja upravljača, koja mnogi vozači nesvesno čine tokom vožnje na pravcu, ne zahtevaju korekcije putanje.

Ovaj podatak trebalo bi da vam dovoljno kaže o sistemu upravljanja. FIAT 500L svakako nije dizajniran za postavaljanje najbržih vremena na Nirburgringu.

Zato, FIAT 500L nudi neke 333 opcije za personalizaciju enterijera i eksterijera. Audio sistem je konstruisan uz pomoć Dr. Dre-a, čuvenog hip-hopera sa sve “beatsaudio” opcijama.

Unutrašnjost, iako više liči na Pandinu nego na model 500, veoma je prijatno mesto za boravak. Šlag na torti je centralni ekran dijagonale 5 inča koji je osetljiv na dodir.

Pa, izgleda da je FIAT opremio ovaj automobil svime osim aparatom za kafu?

Hm, ima i to. Ozbiljno. Aparat za espresso. Pravi italijanski auto.



Lavazza je konstruisala prenosni aparat za kafu koji pasuje u držač za čaše između prednjih sedišta. Ovo je jednostavno fantastično.

Zašto ga onda zovemo 500?

Zato što FIAT ima dugu tradiciju naziva za gradske automobile koja se proteže čak do FIAT-a 600 Multipla iz 1955. godine.

FIAT 500L je neobičan i ne previše skup mali MPV, koji po našem skromnom mišljenju, uspeva da prenese deo šarma FIAT-a 500 na veće pakovanje. Kada svemu dodate živahni TwinAir motor, dobijate veoma zanimljivu ponudu.

Što se tiče ove, novije Multiple, bolje da je sada ne spominjemo.

Sigurno postoji neko “ali”

Da, to je Ford B-Max. Fordov model uskoro stiže na tržište i mi mislimo da će biti bolja ponuda od FIAT-a.

Ipak, kada se FIAT 500L pojavi na britanskom tržištu u martu 2013. godine sa cenom od oko 15.000 evra, sasvim sigurno će biti model koji treba uzeti u razmatranje prilikom kupovine novog automobila.

Izvor: Top Gear
Foto: FIAT

Pročitajte šta o FIAT-u 500L misle u britanskom Independentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: