Samsungov Note 7 spalio i 17 mlrd $

Najveći opoziv ikada mogao bi da košta Samsung 17 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2016.

12:28

Samsungov Note 7 spalio i 17 mlrd $
(Foto: Getty images)

Galaxy Note 7 ne samo što je samozapaljiv, već bi mogao i da “spali” milijarde sa računa kompanije nakon što je zaustavljena njegova prodaja.

Mnogi već sada tvrde da je ovo i zvanično kraj ovog modela, ali i početak mnogih muka za Samsung.

Vodeći svetski proizvođač pametnih telefona zatražio je od svih mobilnih operatera u svetu da zaustave prodaju Note 7, kao i zamenu originalnih uređaja novim telefonima, dok sa regulatornim organima istražuje taj problem.

"Korisnici treba da isključe telefone i da prestanu da koriste originalni ili zamenski uređaj Galaxy Note 7", naveli su u saopštenju.

Sada se čekaju rezultati istrage, a neki investitori i analitičari predviđaju da će se Samsung fokusirati na drugi model (Galaxy 8) i da će tako pokušati da smanji finansijsku štetu i sačuva reputaciju.

Kompanija je saopštila da je prodala već više od milion uređaja. A samo iz Kine je naređeno povlačenje 191.000. Sve to, prema proceni analitičara košta oko 17 milijardi dolara.

Inače, akcije Samsunga su nakon vesti o prekidu prodaje i zamene uređaja Note 7 jutros potonule 5 odsto.

Najveći svetski proizvođač smartfona je u poslednje vreme suočen sa turbulencijama, budući da je samo nekoliko nedelja po lansiranju novog smartfona Galaxy Note 7 bio primoran početkom septembra da opozove 2,5 miliona uređaja širom sveta zbog prijavljenih slučajeva samozapaljenja baterije tokom punjenja.

Note 7 je trebalo da podstakne rast Samsunga u ovoj godini, čiji profit u poslednje vreme stagnira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: