Život

Četvrtak, 02.03.2023.

09:53

Srbi u Hrvatskoj o zabrani "cajki": "Veseli nas..."

Odluka pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića da zabrani koncert koji je trebalo da se održi 25. marta u Domu sportova u ovom gradu našla se na meti kritike naroda, ali i određenih stuktura vlasti.

Izvor: Andrijana Nikolić

Srbi u Hrvatskoj o zabrani
Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Postupci zabrane ovih nastupa su uzburkali javnost ne samo u Hrvatskoj, već i u čitavom regionu, a reakcije se nižu već skoro nedelju dana.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u prethodnim izjavama istakao da smatra da zabrana nije rešenje.

"To se iz ljubavi naziva cajkama. Od srca. Ja ne volim tu muziku, nikad je nisam podnosio. Ide mi na živce, bole me kosti od nje", kazao je Milanović, ali je dodao da on to ne bi branio.

"Odluka pulskog gradonačelnika je da to ne daju jer će tamo biti cajke. E, sad. Imali smo i koncert Tompsona u Puli pre 10 i više godina, pa su isto neki raspravljali o tome. Većinu stvari ja ne bih zabranjivao. Ne volim tu kulturu zabranjivanja. Cajke treba suzbiti svim legalnim sredstvima. Pa, pola HDZ-a to sluša", naveo je Zoran Milanović.

Nadležni iz stranke SDSS sa Miloradom Pupovcem na čelu u razgovoru za B92.net istakli su da je motiv otkazivanja koncerta pre svega podilaženje i potenciranje nacionalističkog sentimenta kod dela stanovništva. "Procena toga ko može da nastupa u javnom prostoru donesena je očito bez ikakvog poznavanja vrste muzike koju izvode prozvani izvođači i nije opravdana nikakvim estetskim ili sličnim kriterijumima", istakli su i dodali:

" 'Kulturološki' argumenti koje su nudilli pojedini predstavnici lokalnih vlasti nažalost ostavljaju utisak samo loše prikrivene averzije prema izvođačima koji dolaze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, na temelju njihovog porekla".

Iz SDSS-a zaklučuju da je muzika iz Srbije, uprkos zabrani, i dalje najpopularnija.

"Veseli nas ipak što uprkos nacionalističkim ispadima pojedinih predstavnika lokalnih vlasti, muzika iz susednih zemalja, posebno iz Srbije i BiH, ostaje među najpopulanijim kulturnim proizvodima u Hrvatskoj, te što između naših zemalja postoji živa kulturna razmena neopterećena lošim namerama i željama pojedinaca", navode iz ove stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: