Društvo 0

18.05.2024.

9:42

Mali o planovima za Expo: Izgradićemo najmanje šest muzeja FOTO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministar kulture Nikola Selaković predstavljaju nove muzeje koji će biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu.

Izvor: B92.net

Mali o planovima za Expo: Izgradićemo najmanje šest muzeja FOTO
TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Podeli:

Na Međunarodni dan muzeja, 18.maj, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali i ministar kulture Nikola Selaković predstavili su nove muzeje koji će biti izgrađeni u Beogradu i postojeće koji će biti rekonstruisani s ciljem da se značajno unapredi kulturna scena Beograda i Srbije.

Predstavljanju je prisustvovala i potpredsednica Vlade i ministarka  za zaštitu životne sredine Irena Vujović.
Na rekonstruisanom Savskom trgu ministri su predstavili novu muzejsku četvrt u Beogradu koja će se nalaziti na potezu od Savskog trga ka Resavskoj ulici i ka Mostarskoj petlji.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, u muzejskoj četvrti biće četiri nova muzeja – Istorijski muzej Srbije, Dečiji muzej, Muzej grada Beograda, Muzej Nikole Tesle. Takođe, gradiće se i Prirodnjački muzej na Ušću, a potpuno će se rekonstruisati Vazduhoplovni muzej kod aerodroma "Nikola Tesla".

"Danas, na Međunarodni dan muzeja, okupili smo se ovde da pokažemo građanima koliko ulažemo u kulturu. Samo u narednih nekoliko godina videćemo šest novoizgrađenih ili rekonstruisanih muzeja u glavnom gradu. Ova zgrada stare železničke stanice iz 1884. godine biće Istorijski muzej Srbije. Već smo dobili građevinsku dozvolu, u narednih nekoliko meseci ćemo izabrati izvođača radova. Takođe, zgrada stare Pošte dobiće onaj izgled koji je imala pre rata, pre nego što je bila srušena u bombardovanju, to je remek delo i u toj zgradi će biti novi Dečiji muzej i dve nove pozorišne scene. Malo dalje, niz Savsku ulicu imate zgradu koju je podigao industrijalac Milan Vapa iz 1924. godine. U toj zgradi biće novi muzej Nikole Tesle, na pravi način ćemo prikazati tog velikana naše istorije. Preko puta reke gradimo novi Prirodnjački muzej odmah pored Muzeja savremene umetnosti. U Resavskoj ulici je krenula rekonstrukcija Muzeja grada Beograda, biće to najveći muzej ovde, na 17.000 metara kvadratnih. Takođe, potpuno ćemo rekonstruisati Muzej vazduhoplovstva pored aerodroma. To je šest novih i rekonstrisanih muzeja samo u prestonici, koji će doprineti kvalitetu kulturne ponude Beograda i Srbije. Ponosan sam što nastavljamo da ulažemo u kulturu, pred nama je veliki i važan posao", istakao je Mali.

On je objasnio kako je projekat Beograd na vodi povukao i druge projekte i investicije.

"Jedna investicija i projekat vuče drugi. Iza zgrade stare železničke stanice imaćemo kamen temeljac za novi vrtić i za novu osnovnu školu. Ispod mosta Gazela gradi se najveća i nasjavremenija gradska pijaca, koja će biti nalik pijacama u Španiji. Takođe, Ložionica, centar okupljanja i kreativnosti mladih, biće gotova do kraja godine. Gradimo novi most preko reke Save, umesto tramvajskog mosta, biće to most sa po dve trake u oba smera, sa stazom za pešake, kao i za bicikliste. Takođe, radovi na izgradnji tunela koji povezuje plato kod Ekonomskog fakulteta i Bulevar despota Stefana kreće u narednih nekoliko nedelja. Hotel Bristol otvara se u septembru, oktobru, Svetonikolski park dobiće novo ruho, a ispod parka izgradićemo podzemnu garažu od 450 mesta. Takođe,  imaćemo novi pešački most umesto starog, a radovi kreću u narednih nekoliko meseci. Na ovom mestu ukrštaće se i dve prve linije beogradskog metroa. Prva linija biće godina 2028., 2029. godine, druga već za dve i po godine", rekao je Mali.

Dodao je da svi ovi projekti menjaju Beograd i lice Srbije. Kako je objasnio, oni su deo programa "Skok u budućnost – Srbija 2027", koji je vredan 17,8 milijardi evra i u okviru koga će biti realizovana čak 323 projekta širom Srbije.

"Očekuju nas ogromne investicije, realizacija projekata poput izgradnje auto-puteva, brzih saobraćajnica, metroa, pruga, obnova i izgradnja škola, bolnica, domova zdravlja i ambulanti, BIO4  kampusa, dalja ulaganja u zaštitu životne sredine, sport, kulturu. Svi ti projekti će doprineti napretku i razvoju naše zemlje, dolasku novih investitora, otvaranju novih radnih mesta, daljem poboljšanju životnog standarda građana", istakao je Mali.
Kaže da su upravo  građani najveća motivacija za ovako velike projekte.

"Sve ovo radimo zbog naših građana, naše dece, da bi imala kvalietnje detinjstvo. Svaka ova investicija jača našu ekonomiju, a jača ekonomija znači i veće plate i penzije, a kao što znate nama je cilj da do kraja 2027.  imamo prosečnu platu 1.400 evra, prosečnu penziju 650 evra, minimalac od 650 evra, da nam BDP bude 100 milijardi evra, a ovo su projekti koji će tome doprineti. Ekonomija nam raste za razliku od razvijenijih zemalja Evrope, nastavljamo sigurno tim putem. Program Srbija 2027 je zato tu, ali ponavljam, u fokusu programa su ljudi, da građani maju još kvalitetniji život, a naša deca svetlu budućnost", istakao je Mali.

Zaključio je da će kruna svih napora i aktivnosti biti realizacija Međunarodne  specijalizovane Ekspo izložbe 2027. godine kada ćemo ceo svet dovesti u Srbiju i Beograd i kada ćemo, kaže, na najlepši način predstaviti 15 godina napretka i razvoja Srbije.

Ministar kulture Nikola Selaković poručio je da je ovo zlatno doba Srbije, kako njene ekonomije, tako i kulture.

"Siniša Mali je predstavio fantastične projekte koji će biti realizovani do 2027. godine do Ekspa. Nama će 2027. doći milioni ljudi. Tim ljudima, pored našeg gostoprimstva, naše sjajne kuhnje, rakija i vina, prikazaćemo u svoj svojoj punoći, našu srpsku kulturu. Deo tog projekta je i ova muzejska četvrt. Ovo su zaista veliki projekti, takvih će biti još više, kao i manjih projekata širom Srbije, ali ono što mogu da tvrdim je da je ovo zlatno doba Srbije, ne samo njene ekonomije, već i kulture. Naš glavni grad, verovali ili ne, uskoro dobija preko 50. 000 kvadratnih metara muzejskog prostora koji do sada nije imao, to su sjajne vesti, zaista smo ponosni", zaključio je Selaković.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pijani maturant skočio u Savsko jezero

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, danas oko 17 časova, spasili su osamnaestogodišnjeg maturanta koji je u alkoholisanom stanju uskočio u Savsko jezero.

19:12

31.5.2024.

1 d

Podeli: