Najteži slučaj u Srbiji: Majka na samrti i troje dece žive u blatu i smeću

Humanitarna organizacija “28. jun” već je isporučila prvu pomoć porodici Arsenijević iz sela Pepeljevac, ali je sledeći korak ozbiljniji – preseljenje u privremeni smeštaj i izgradnja nove kuće.

Život

Izvor: B92

Petak, 18.02.2022.

15:28

Najteži slučaj u Srbiji: Majka na samrti i troje dece žive u blatu i smeću
Foto: 28. jun

“Organizovati pomoć za porodicu Arsenijević u 72 h nije bilo nimalo lako, ali nas je vodila jaka želja da im olakšamo život, međutim ono što nas je zateklo tamo učinilo je da sav naš trud i dobra volja izgledaju minorno”, kaže Tamara Stojković iz humanitarne organizacije “28. jun”. Ona je sa još nekoliko aktivista ove organizacije bila prva koja je stigla u selo Pepeljevac do trošne kuće od blata u kojoj porodica Arsenijević živi pod krovom koji prokišnjava, bez struje, grejanja i prozora.

“Majku trojice sinova Živadinku zatekli smo u krevetu, nepomičnu od bolova koje joj zadaje najopakija bolest”, priča Tamara. “Njen bol u očima i vapaj za zbrinjavanje svoje porodice sledio nam je srca, a ona se opet potrudila da nas ugosti i uteši rečima zahvalnosti.”

Živadinka (50) ima kancer u završnoj fazi i od letos ne može da ustane iz kreveta, a sledi joj i odlazak u bolnicu; ali ona najviše strepi za svoju decu. Sinovi Nikola (30) i Srećko (25) se trude da zarade nešto, ali njihovi prihodi jedva uspevaju da pokriju osnovne životne namirnice. Najmlađi sin Slađan (17) je dete sa posebnim potrebama i hitno mu je potrebna posebna nega.⁣ Sa njima u kući živi i Živadinkin rođeni brat.

“Slađan je dobar i poslušan dečak koji, iako možda ne razume u potpunosti svet oko sebe, odlično oseća patnju svoje majke i neprestano nam govori da će to brzo proći i da će Živadinka opet biti ona njegova pokretna mama”, prepričava Tamara ono čemu je posvedočila kada je dostavljala hranu, sanitarije, toplu odeću i lekove za Živadinku. Kaže da ju je njihova zahvalnost rasplakala.

Ono što Živadinkin sin Srećko ističe da bi im najviše značilo jeste pomoć da se kuća sredi. U kući nema vode, ni kupatila, svi predmeti su u stanju raspadanja. Česma je ispred kuće, nužnika nema. “Znali bi i mi malo da pomognemo majstorima, ima još meštana koji bi došli da nam pomognu”, rekao je Srećko volonterima humanitarne organizacije "28. jun".

Izboriti se za hleb i preživljavanje za Živadinku nije bilo lako ni dok joj je muž bio živi, s obzirom na to da ih je njen pokojni suprug zlostavljao. Nikola i Srećko su prethodnih godina nekako i uspevali da prežive i skupe novac za hranu, ali kuću nikako ne mogu sami da obnove.⁣ “Sledeći korak predstavlja već izazov, za koji nam je potrebna vaša pomoć – hitno preseljenje u privremeni smeštaj dok se ne pronađe trajno rešenje”, kaže Filip Filipi iz humanitarne organizacije 28. jun. “Za 10 godina postojanja naše organizacije, nikada nismo imali hitniji i tužniji slučaj u našem humanitarnom radu.”

Pomozimo Arsenijevićima!

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: https://www.paypal.me/28jun

Uplatom platnim karticama putem linka: https://28jun.org/donate

Uplatom Facebook Fundraiser putem linka: https://www.facebook.com/donate/243671427959561/

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1 i pošaljimo SMS na 1733

Uplatom na dinarski račun: 265-1110310003427-97

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: