Pipanje, seksualno nasilje i guranje metle između nogu - Uobičajeni za zaposlene žene u Tesli

Džesika Baraza je tek nekoliko meseci radila na svom novom poslu u fabrici Tesla kada je, kako kaže, počelo gotovo svakodnevno uznemiravanje, piše Vašington post. Radno okruženje je postalo toliko neprijatno da je počela da pati od anksioznosti, zbog čega je morala da ode na bolovanje sa dijagnozom PTSP-a.

Život

Izvor: B92

Subota, 20.11.2021.

13:45

Pipanje, seksualno nasilje i guranje metle između nogu - Uobičajeni za zaposlene žene u Tesli
Ilustracija/Foto:EPA/ALEXANDER BECHER

Baraza je u četvrtak podnela tužbu protiv proizvođača električnih vozila, na čelu sa milijarderom Ilonom Maskom, navodeći da Teslina fabrika u Fremontu u Kaliforniji podstiče klimu seksualnog uznemiravanja i da su prozivanje raznim imenima i agresivni fizički dodiri uobičajeni.

Saradnici bi je stoga nazvali "figurom poput flaše koka-kole", "guzicom kao glavicom luka" ili "debelom guzicom", rekla je Braza (38) u intervjuu za Vašington post.

U tužbi se navodi i da ju je muški kolega uhvatio za struk i privukao k sebi "pritisnuvši joj torzo ispod grudi". U drugom incidentu, drugi muški kolega je stavio nogu između njenih butina dok se vraćala sa ručka.

Incident je potvrdio i kolega koji mu je svedočio. Bila je to kap koja je prelila čašu, rekla je.

Dodaje i da se posle tri godine tokom kojih je sve to trpela, ne oseća bezbedo već dehumanizovano.

Vulgarni komentari

U tužbi podnesenoj kalifornijskom Višem sudu u okrugu Alameda, Baraza kaže da je bila podvrgnuta vulgarnim komentarima o svom telu i da su je saradnici neprimereno dodirivali i često očešali o njenu zadnjicu.

U tužbi je ovo opisano kao "Tesla seksualno uznemiravanje" , "uslovi rada u noćnoj mori" i fabrička postrojenja koja su "više kao grubo, arhaično gradilište ili kuća studentskog bratstva nego kao najsavremenija tehnološka kompanija u srcu San Franciska Progresivna oblast zaliva".

U septembru i oktobru, Baraza je podnela žalbu samoj kompaniji, u kojoj je detaljno opisala svoje iskustvo u fabrici. Ali, kaže, kompanija se tim primedbama nije pozabavila. Još nije poznato da li je kompanija interno priznala navode.

Unutrašnji sporovi retko izlaze na videlo, tvrde zaposleni, a retke su tužbe jer Tesla zahteva od mnogih radnika da potpišu ugovore koji ih obavezuju da sve sporove rešavaju vansudskim putem. Barazini advokati kažu da je takav sporazum "nezakonit i nepromenljiv".

Baraza je rekla da se takvo ponašanje neguje u samom vrhu kompanije, citirajući duhovit tvit izvršnog direktora Ilona Maska u kojem se pominje univerzitet koji planira da pokrene, a koji bi se zvao Teksaški institut za tehnologiju i nauku - akronim za TITS.sise.

"To nije dobar primer za fabriku, jer se ispostavilo da ako on tvituje o tome, onda mora biti u redu", rekla je ona. "To nije fer prema meni, mojoj porodici i drugim ženama koje tamo rade."

Tesla nije odgovorio na više zahteva za komentar. Kompanija, koja od 2020. nema aktivno odeljenje za odnose s javnošću, obično ne odgovara na upite novinara.

Tužbu je omogućio Kalifornijski zakon o poštenom zapošljavanju i stanovanju, koji seksualno uznemiravanje i nesprečavanje istog smatra nezakonitim.

"Sveže meso"

Foto:EPA/ CLEMENS BILAN
Trojica sadašnjih i bivših radnika Tesle potvrdili su neke aspekte Barazine tužbe. Rekli su da su bili svedoci incidenata koje je opisao tužilac ili da su i sami doživeli seksualno uznemiravanje u Teslinim objektima u Fremontu i rekli da su atmosferu tamo stvarali muškarci, zbog čega se žene osećaju nepoželjno.

Takva atmosfera, kaže Baraza, posebno je izražena među produkcijskim timovima u kojima dominiraju muškarci, koji nove zaposlene napadaju kao "sveže meso" i verbalno i fizičko maltretiraju.

Ponašanje je dovelo do toga da neke žene uzmu bolovanje, a druge da daju otkaz.

Baraza tvrdi da nadzornici uopšte nisu obraćali pažnju na žalbe. U jednom slučaju, rekla je da joj je pretpostavljeni, kada mu se požalila da joj koleginica bulji u grudi, rekao da "možda ne bi trebalo da nosi veoma dekoltirane košulje". Baraza je uzvratila da je "nosila radnu košulju koju je obezbedila sama kompanija Tesla".

Žene zlostavljači

"Biti žena koja radi u Tesli bilo je veoma neprijatno kada su u pitanju muški saradnici, nadzornici, lideri", rekla je ona. 'Videla sam to svojim očima i sam sam prošla kroz to."

U nekim slučajevima, žene su i same preuzele takvo ponašanje, svedočeno je i o situacijama u kojima je jedna koleginica drugoj stavljala metlu između nogu i smejala se tome.

O tom incidentu se razgovaralo sa nqadređenima, usledio je prebačaj žrtve na posao u drugi deo fabrike. Tvrdili su takođe i da je standardna procedura takav prebačaj za one koji su se žalili na seksualno uznemiravanje.

Džejms Ramirez, koji je radio sa Barrazom sve dok nije napustio Teslu u aprilu 2020, rekao je da je bio svedok imenovanja po raznim imenima, fizičkog uznemiravanja i neaktivnosti menadžmenta tokom svog vremena u kompaniji. Rekao je da je čuo neprikladne komentare Barazi, "stvari koje ne bi trebalo da se govore u radnom okruženju".

Tokom noćne smene, muškarci su rutinski vagali žene u fabrici, rekao je on. "Kada bi devojka šetala okolo, svi momci bi počeli da viču za njom", priseća se on.

"Rasadnik dezinformacija"

Foto:EPA/ JOHN G. MABANGLO
Očekuje se da će Tesla podneti odgovor na tužbu, ali bi mogli i javno da ospore tvrdnje. U takvim slučajevima, kompanija je obično nastojala da ubedi radnike u svoje principe - ili se agresivno borila protiv optužbi. Kao odgovor na tužbu iz 2017. u kojoj se tvrdi da je to "rasadnik rasističkog ponašanja", kompanija je objavila post na blogu u kojem je tužbu nazvala "rasadnikom dezinformacija".

Podasećamo kompanija se suočava sa javnim optužbama i neprijateljski je raspoložena prema ljudima koji nisu belci.

Tužba je podneta mesec dana nakon što je Tesli naloženo da isplati skoro 137 miliona dolara zaposlenom za koga je federalni sud utvrdio da je bio rasno uznemiravan u fabrici u Fremontu. U tužbi, bivši operater lifta Oven Dijaz kaže da se suočio sa neprijateljskim radnim okruženjem u Tesli koje je uključivalo "svakodnevna rasistička imena", uključujući pogrdna imena za crnce.

A prošlog meseca, nakon presude u suđenju za rasno uznemiravanje, rekli su da su napori da se reše pritužbe zaposlenih u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: