Greta Tunberg o govorima svetskih lidera: "Bla, bla, bla"

Švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg ismejala je svetske lidere zbog njihovih obećanja da će se pozabaviti klimatskom krizom, govoreći o tome kao "bla, bla, bla" govorima.

Život

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2021.

09:00

Greta Tunberg o govorima svetskih lidera:
Foto: Shutterstock/Liv Oeian

Citirala je izjave Borisa Džonsona: "Ovo nije neki skup, politički korektan, zeleni čin grljenja zečića", i Narendru Modi: "Borba protiv klimatskih promena zahteva inovacije, saradnju i snagu volje", ali je rekla da nauka ne laže.

Ljuti zbog statue: Greta Tunberg "teška" 28.000 evra

Prema UN, emisije ugljen dioksida će se povećati za 16% do 2030. godine, a ne prepoloviti, što je smanjenje potrebno za održavanje globalnog zagrevanja ispod međunarodno dogovorene granice od 1.5C.

"Izgradimo se bolje. Bla bla bla. Zelena ekonomija. Bla bla bla. Mreža nula do 2050. Bla, bla, bla", rekla je, između ostalog, u govoru na samitu "Youth4Climate" u utorak, u italijanskom Milanu.

Greta Tunberg poziva na jednakost, doniraće 100.000 evra Kovaksu

"Ovo je sve što čujemo od naših takozvanih vođa. Reči koje zvuče sjajno, ali do sada nisu dovele do akcije. Naše nade i ambicije se utapaju u njihova prazna obećanja".

"Naravno da nam je potreban konstruktivan dijalog", rekla je Tunberg, čiji je solo klimatski štrajk 2018. izazvao pokret miliona mladih demonstranata.

Greta Tunberg pozajmljuje stvari, a za Vog - oštra poruka za modnu industriju

"Ali sada su imali 30 godina bla, bla, bla, i gde nas je to dovelo? Još uvek možemo ovo da preokrenemo - sasvim je moguće. Biće potrebno hitno, drastično godišnje smanjenje emisija. Ali ne ako se stvari odvijaju kao danas", rekla je Tunberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: