- Vesti -

Neverovatna igra medveda na planini Jadovnik FOTO/VIDEO

Markirani medved na Jadovniku koji nosi ime Miloš, prvi put na hranilište Kašan došao je u pratnji druge jedinke, a sigurnosne kamere zabeležile su njihovu zanimljivu igru.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina / UG &Jadovnik&
Foto: Rina / UG "Jadovnik"

"Kad je Miloš markiran u udruženju smo se šalili da smo ga usvojili i da ga moramo oženiti. Izgleda da je on to ipak sad sam uradio, pronašao svoju partnerku i sa njom došao na hranilište. Gozbu je imao, na meniju kukuruz, a za ostalo će morati sam da se pobrine", ispričao je kroz osmeh Vjekoslav Joksimović predsednik UG "Jadovnik".

Medved Miloš markiran je na Jadovniku 2017. godine, a nakon njega prošlog leta ogrlicu je dobio i medved Bora. Međutim, on je sa Jadovnika prešao na Taru i tamo bio u zimovniku.

Foto: Rina / UG &Jadovnik&
Foto: Rina / UG "Jadovnik"

"Medvedi su se iz hibernacije probudili do početka marta, ali zima je potrajala što im otežava potragu za hranom u prirodi, jer su predeli pod snegom i zato su stalno na hranilištu Kašan. Tu im redovno iznosimo kukuruz, a zabeležen je dolazak četiri, pet jedinki. Najčešće ih razlikujmo po veličini, jer su u pitanju noćni snimci i razlike minimalne", kaže Joksimović.

Formiranje hranilišta na Jadovniku ne samo da je od velikog značaja za ove krupne životinje, već i za meštane obližnjih planiskih sela, pošto su medvedi do 2009.godine pravili popriličnu štetu u domaćinstvima čiji se vlasnici bave pčelarstvom.

Foto: Rina / UG &Jadovnik&
Foto: Rina / UG "Jadovnik"

"Nakon što smo na Kašan počeli da iznosimo hranu medvedi na ovoj teritoriji nisu pravili nikakvu štetu. Oni imaju neverovatno istančan njuh i tako kreću u potragu za hranom. Mogu da je osete čak i u limenoj konzervi. Dešavalo se da na nekih pedesetak metara od hranilišta osete kukuruz u dzaku i pojedu ga. Kad nemaju ništa pronaći za jelo, oni se spuštaju u civilizaciju i zato je formiranje hranilišta jako važno", naglašava Vjekoslav.

Imajući u vidu navike medveda u Zapadnoj Srbiji, očigledno da ona stara srpska izreka da "domaćin mora nahraniti čeljad u kući, stoku u štali i zverinje u šumi" itekako ima smisla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu