Protest Srbije Unesku zbog albanskog filma: "Tražimo dijalog, ne lažnu istoriju"

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uputilo je Unesku protest povodom ponovljenih pokušaja svojatanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i falsifikovanja istorije, koji dolaze preko pojedinih medija iz Albanije.

Život

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2020.

15:54

Protest Srbije Unesku zbog albanskog filma:
Foto: Depositphotos, milosk50

U pismu Luizi Tompson Flores, direktorki Uneskovog Regionalnog biroa za Evropu, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog sadržaja koji su preko albanskih medija plasirani javnosti i ukazuje na postupanje suprotno principima Uneska, čiji je i Albanija član.

Kako se navodi u pismu, kulturološka različitost, karakteristična za Kosovo i Metohiju, trebalo bi da služi promovisanju dijaloga i mira među narodima na toj teritoriji, a ne pokušajima otimanja kulturnog identiteta srpskog naroda i krivotvorenju istorijskih činjenica.

Istaknuta je i zahvalnost na trudu koji Unesko ulaže na očuvanju materijalnog i nematerijalnog srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

U pismu se dodaje da Ministarstvo kulture i informisanja smatra da najnoviji primeri pokušaja prisvajanja srpske baštine najbolje govore o ispravnosti odluke Uneska da ne primi tzv. Kosovo u članstvo te organizacije, uz konstataciju da bi takav stav trebalo da ostane čvrst princip i u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: