Srpski hajduk je započeo borbu protiv Turaka: Komšije ga slave kao heroja, a mi smo ga zaboravili

U Srbiji je slavan i opevan, ali Starina Novak, veliki vojskovođa koji je narod branio od Turaka i slavno poginuo u Rumuniji znači mnogo više.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 23.02.2020.

16:55

Srpski hajduk je započeo borbu protiv Turaka: Komšije ga slave kao heroja, a mi smo ga zaboravili
Foto: depositphotos/ paulmalaianu

Starina Novak je bio junak mnogo pre Karađorđa, a reč je o čoveku čija je borba protiv Turaka postala preteča svih kasnijih srpskih buna i ustanaka.

U rumunskoj kulturi ovaj hajduk se i danas slavi kao narodni junak i oslobodilac, zbog brojnih ratnih uspeha protiv Turaka na području današnje Srbije, Republike Srpske, Rumunije, Moldavije i Bugarske.

Pa ipak, u srpskoj kulturi, sećanje na Starinu Novaka je pretežno sačuvano u epskim pesmama. Ona kaže da je od zuluma "proklete Jerine" pobegao u drumske razbojnike, i da je hajdukovao po Hercegovini, Bosni i Srbiji.
Foto: depositphotos/ milosk50
Upravo tako je počela nemilosrdna borba Starine Novaka protiv Turaka. Za kratko vreme je formirao četu, a njegova lična hrabrost i umešnost u komandovanju su doveli do toga da mu se pridruži veliki broj seljaka i slobodnih hajduka.

Rumunski izvori su ipak mnogo egzaktniji i obimniji – ime Starine Baba Novaka vezuje se za vreme vladavine kneza Mihaja Hrabrog, koji se borio za oslobođenje od Turaka 1595. godine. On je četu srpskog hajduka primio u svoje redove, a Novaka postavio za jednog od najviših komandanata svoje vojske.

U rumunskom gradu Klužu srpskom hajduku je podignut spomenik narodne zahvalnosti, a u Bukureštu postoji i istoimeni bulevar. Tamošnji narod ga nije zaboravio.

Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac. Njihova tela su ostavljena gavranima i tek nekoliko dana kasnije spaljena 1601. godine. Baš na tom mestu je i podignut spomenik koji i danas postoji, piše Istorijski zabavnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: