Nasilno su odvedeni od majke, a preživeli su veliku nesreću: Čudesna priča "Siročadi sa Titanika"

Katastrofa koja je zadesila Titanik odnela je mnoge živote. Međutim, dva dečaka koja su preživela imaju neverovatnu životnu priču.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2020.

14:47

Default images

Navratil3.jpg
By Underwood & Underwood, Public Domain, Link

Kada su žene i deca dobili instrukcije da uđu u čamac za spasavanje 15. aprila 1912. godine, jedan otac je svoja dva mala sina ubacio u “sklopivi D”, što je bio naziv poslednjeg čamca koji je spušten u vodu.

O dvojici kovrdžavih dečaka u čamcu brinula se 22-godišnja Meri Keli iz Irske. Ona ih je tešila pesmom, jer su dečaci bili jako uznemireni.

Kada su se iskrcali, brigu o njima je preuzela Margaret Hejz, članica aristokratije koja je govorila francuski jezik.

Kada su dečaci stigli u Njujork, pošto ih je spasao brod Karpatija, njihov identitet nije bio poznat.

Razne novine su objavljivale priče o siročadi, kao i fotografiju slikanu pre nego što su ukrcani na Titanik, kako bi se se javio bilo ko od rođaka koje bi mogli da imaju, bilo u Francuskoj, bilo u nekoj drugoj zemlji. Štampa ih je nazvala “Siročad sa Titanika”, a dugo se niko nije javljao.

Međutim, jednoga dana je žena po imenu Marsel Navratil pisala novinama.

Michel and Edmond Navratil 1912.png
By Unknown - This image is available from the United States Library of Congress's Prints and Photographs division under the digital ID ggbain.10354. This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, Link

Ona se predstavila kao majka dvojice dečaka, trogodišnjeg Mišela i dvogodišnjeg Edmonda Rožera, i ispričala istinu o tome kako su dečaci završili na brodu.

Njihov otac Mišel Navratil oteo ih je od majke zbog toga što se nije slagao sa njom. Odveo ih je sa juga Francuske u Sautempton, a na Titanik se ukrcao pod lažnim imenom Luis Hofman. On je izgubio život kada je Titanik potonuo.

Epilog

Nakon što je potvrđeno ko su, dečaci su sa majkom vraćeni nazad u Francusku.

Devojka koja ih je spasla i brinula se o njima Meri Keli dobila je nagradu od Crvenog krsta u iznosu od 100 dolara.

Ona je kasnije rodila šestoro dece, a umrla je 1950. godine.

Mišel Navratil je umro 2001. godine, a njegov brat Edmond Rožer davne 1953.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: