- Vesti -

"Makedonski jezik ne postoji"

Bugarska akademija nauka i umetnosti oglasila se stavom da makedonski jezik ne postoji, te da je reč o pismeno-regionalnoj normi bugarskog jezika, a da je makedonska pozicija po tom pitanju lažna.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Skoplje/Foto: kanuman/depositphotos
Skoplje/Foto: kanuman/depositphotos

Akademija nauka Bugarske ističe da se "tvrdnjom da postoji makedonski jezik, narušavaju odnosi između dve zemlje". Bugarski akademici su ocenili makedonski jezik lažnim nakon usvajanja Povelje o makedonskom jeziku Makedonske akademije nauka i umetnosti, 3. decembra.

"Dokument Makedonske akademije nauka i umetnosti izazvao je ozbiljne naučne primedbe. Makedonska pozicija je lažna", navodi se u saopštenju bugarske akademije.

Stav bugarskih akademika je na istoj liniji sa deklaracijom koju je 9. oktobra usvojila bugarska vlada, a nakon toga i bugarski parlament, u kojoj se naglašava da "u dokumentima Evropske unije ne sme da se pominje makedonski jazik".

Sobranje Makedonske akademije nauka i umetnosti 3. decembra ove godine usvojilo je "Povelju o makedonskom jeziku", u kojoj stoje, kako je navedeno, naučno priznate činjenice o makedonskom jeziku.

Inače, Bugarska i Severna Makedonija 1. avgusta 2017. godine potpisale su Sporazum o prijateljstvu koji predviđa i rešavanje pitanja zajedničke istorije. Rad zajedničke makedonsko-bugarske komisije o istorijskim pitanjima bavi se udžbenicima istorije u osnovnim i srednjim školama u te dve zemlje, kao i obeležavanjem zajedničkih ličnosti kroz istoriju.

strana 1 od 116 idi na stranu