Raspao se "pacifički đubretar", vraća se kući u delovima

Uređaj za sakupljanje smeća koji je trebalo da očisti Tihi okean od plastičnog otpada raspao se između Kalifornije i Havaja i biće odvučen na kopno radi popravke.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2019.

08:00

Raspao se
Printscreen YouTube/The Ocean Cleanup

Holandski pronalazač Bojan Slat, koji je inicirao projekat čišćenja Pacifika, rekao je za En-Bi-Si njuz prošle nedelje da će se uređaj dužine 600 metara vući 1.300 kilometara do Havaja.

Ako tamo ne bude mogao da se popravi, biće stavljen na baržu i vraćen u polaznu luku Alemidu u Kaliforniji. Uređaj se raspao usled konstantnog vetra i talasa u Pacifiku, prenosi AP.

Slat je rekao da je razočaran, ali ne i obeshrabren. Obećao je da će se operacije nastaviti čim bude moguće.

"Ovo je potpuno nova kategorija mašine koja se tamo nalazi u ekstremnim uslovima", rekao je Slat.

Cilj njegovog projekta je bio da iz okeana ukloni veliki "pacifički tepih od smeća" koji je teži od tri tone, a koji se formirao decenijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: