U Izraelu pronađena biblijska plava?

Izraelska naučnica Nama Sukenik tvrdi da je ispitala gotovo 2.000 godina staru tkaninu koja možda sadrži misterioznu plavu boju opisanu u Bibliji.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2013.

16:08

Default images

Sukenik iz Izraelske uprave za antikvitete rekla je danas da je nedavno ispitivanje male vunene tkanine otkrivene 1950-ih pokazalo da je tekstil obojen bojom Murekx trunculusa, puža za koji stručnjaci veruju da je "izvor" biblijske plave, navodi AP.

Naučnici i rabini dugo su tražili zagonetnu boju koja se na hebrejskom zove "tekhelet". Biblija zapoveda Jevrejima da nose plavi porub na svojoj odeći, ali je ta plava nestala pre mnogo vekova.

Sukenik je ispitala tkaninu za doktorat na Bar Ilan Univerzitetu i svoje zaključke objavila na konferenciji u Jerusalimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: