- Vesti -

Bog nije stvorio univerzum, već fizika

Nije nam potreban Bog kako bi popunili praznine u vezi sa Velikim praskom – tvrde astrofizičari.

Podeli

„Iako je ova tvrdnja po njihovm mišljenju tačna, to ne znači da Bog postoji, već da se univerzum može objasniti bez uplitanja božanskog bića koje je stvorilo nešto ni iz čega“, tvrdi Aleks Flipenko sa Univerziteta u Kaliforniji.

Ovaj astrofizičar bio je jedan od učesnika debate nazvane „Da li je Veliki prasak zahtevao božansku intervenciju“.

Konferencija privlači brojne naučnike, pisce naučne fantastike i brojne znatiželjnike koji diskutuju o budućnosti čovečanstva, putovanju u svemir i brojnim drugim etičkim i filozofskim pitanjima.

„Veliki prasak mogao ej da se desi i samo kao rezultat postojanja zakona fizike. Sa zakonima fizike možete stvoriti univerzume“, izjavio je na konferenciji Flipenko.

Istraživači tvrde da nasumične fluktuacije mogu stvoriti materiju i energiju ni iz čega – a univerzumi mogu biti jedan od tih proizvoda.

„Kvantne mehaničke fluktuacije mogu stvoriti kosmos. Ukoliko bi u ovoj sobi samo izvrnuli vreme i prostor na pravi način, bili bismo u stanju da stvorimo potpuno novi univerzum. Još ne znamo da li bi bili u stanju da uđemo u taj univerzum ali sasvim sigurno bismo mogli da ga stvorimo“, izjavio je još jedan od učesnika seminara, astronom Set Šostak.

Na samom kraju panela, učesnici su zaključili da ideja nije bila da se napadne teoretsko postojanje Boga, već samo da se pokaže da je univerzum mogao biti stvoren i bez njegove pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu