Počela era kosmičkog turizma

Devet građana Rusije već su rezervisali karte za kosmičku letelicu "SpaceShip Two", saopštila je američka kompanija "Virgin galactic" koja je osnovala, prvu u svetu, kosmičku turističku agenciju, iako se još ne zna kada će vasionski brodovi s putnicima poleteti u svemir.

Život

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2008.

16:00

Default images

U SAD se za sada grade dva aviona nosača "White King Two" i pet kosmičkih letelica "SpaceShip Two", s tim što će se već izrađen avion - nosač kompanije "Virgin galactic" uživo prezentovati prvim kosmičkim turistima već u julu ove godine.

Planirano je, naime, da se prvi redovni letovi za kosmos obavljaju jednom nedeljno, s tim što će u prvoj godini Zemlju iz svemira videti 500 ljudi, a u narednih deset godina njih 50.000, navodi se u saopštenju.

Bez obzira na paprenu cenu karte (200.000 dolara), na spisku zainteresovanih za ekstremno putovanje već je 85.000 ljudi, pri čemu je 250 iz 33 zemlje već rezervisalo mesto u kosmičkoj letelici.

Osnivač ove kompanije milijarder Ričard Brenson, poznat po svojoj ekstravagantnosti, ranije je izjavio da njegova firma planira da flotu kosmičkih letelica uveća na 40-45 aparata u narednih 12 godina.

Brenson smatra da se do kraja navedenog roka može obezbediti svakodnevni start, u pravcu svemira, tri do četiri rakete s kosmičkim turistima.

Karte za prve letove u kosmos su, prema rečima Brensona, rasprodate, a među prvim putnicima koji se pripremaju za let u vasionu je čak i jedan 88-godišnjak.

Prema navodima američkih stručnjaka planirano je da se "kosmički taksi" lansira i prizemljuje s kosmodroma u Kaliforniji, čija je izgradnja već počela, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: