Veliko otkriće u Egiptu: Nađen hram star 4.000 godina i "Knjiga mrtvih" FOTO

Bivši egipatski ministar za antikvitete i poznati lokalni arheolog Zahi Havas, otkrio je detalje o velikom otkriću - drevnom pogrebnom hramu u velikom nekropolisu južno od Kaira.

Izvor: B92

Nedelja, 17.01.2021.

14:20

Veliko otkriće u Egiptu: Nađen hram star 4.000 godina i
Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty

Havas je rekao novinarima da je tim arheologa iskopao hram kraljice Neit, žene kralja Tetija, prvog kralja Šeste dinastije koja je vladala Egiptom od 2.323. godine pre nove ere do 2.150. godine p.n.e.
Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty
Arheolozi su pronašli i četiri metra dugačak papirus na kome su tekstovi iz Knjige mrtvih, koja je kolekcija "čini", sa ciljem da vode mrtve kroz podzemni svet drevnog Egipta, preneo je AP.
Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty
Havas je rekao da su pronađeni i grobni bunari, sarkofazi i mumije, koji datiraju iz Novog carstva, koje je bilo u Egiptu, veruje se, između 1570. godine pre nove ere i 1.069 p.n.e.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: