- Nauka -

U gradovima širom Srbije uskoro počinje Evropska noć istraživača

Od gradske šetnje pod UV svetlošću preko obilaska sveta za šezdeset minuta do dešifrovanja hijeroglifa i "fosila za poneti“, 13. Evropsku noć istraživača,koja se 28. i 29. septembra održava širom Srbije, obeležiće neki od najuzbudljivijih naučnih izazova!

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“ Evropska noć istraživača ove godine poziva sve posetioce na najveću naučnu avanturu u više od dvadeset gradova širom Srbije, a svi sadržaji su besplatni.

Beograđani će biti u prilici da prošetaju ulicama svoga grada kakve do sada nisu videli – zahvaljujući UV svetlu! Kroz alternativnu fotografsku tehniku cijanotipije moći će da otkriju građevine, spomenike, razne objekte, kuće i kafane koje su nekada oplemenjivale duh starog Beograda, a kojih danas nema na tim istim lokacijama. Zaljubljenici u daleke krajeve i putovanja moći će da obiđu ceo svet za svega šezdeset minuta. Oni koji su strastveni gledaoci kriminalističkih serija upustiće se sami u rešavanje detektivskih slučajeva! Ljubitelji arheologije zahvaljujući našoj simulaciji života u Lepenskom viru moći će kreiraju sopstveni pejzaž ili vrt iz tog doba! Oni najuspešniji svoje rezultate mogu da fotografišu i podele ih sa celim svetom na društvenim mrežama uz oznaku #zaviriuvir.

Foto: Promo
Foto: Promo

Obeležavajući Evropsku godinu kulturnog nasleđa Nišlije će biti pozvane da se upuste u razbijanje stereotipa o tradicionalnoj srpskoj kuhinji i izađu iz okvira nadaleko poznatih sarmi, pljeskavica i ćevapa. Uz sve to, upoznaće se sa pomalo zaboravljenim receptima sa juga Srbije, po kojima su se pravila jela tokom prethodnih decenija i vekova.

Leskovčane očekuje matematički vremeplov koji će ih vratiti u davno vreme kada još uvek nisu postojali pisani brojevi! Sami će moći da se uvere koliko je složeno ili, pak, jednostavno bilo računanje na abakusu.

Foto: Promo
Foto: Promo

Despotovac ove godine prvi put učestvuje u Evropskoj noći istraživača sa programom koji će zaintrigirati posetioce svih uzrasta! Osim pravljenja popularnih ljigavaca po posebnoj naučnoj recepturi i upoznavanja sa planetama koje čine Sunčev sistem, najveći radoznalci ove noći oprobaće se u pravljenju kolica koja pokreće vazduh.

Posetioci u Svilajncu moći će, kao uspomenu na Evropsku noć istraživača da dobiju ni manje ni više nego – fosil za poneti! Vođeni naučnim otkrićima prošetaće se kroz svet fosila, a oni koji se pokažu kao najhrabriji i najodvažniji, baš te večeri mogu postati ponosni roditelji bebe dinosaura.

I Jagodina sprema brojne naučne izazove za svoje posetioce, a uz rešavanje naučnih zagonetki kroz koje će otkriti misteriozni prah i tečnost, zainteresovani će moći da se okušaju i u Velikoj trci Isaka Njutna!

Foto: Promo
Foto: Promo

Kragujevčani će biti pozvani da se kroz igru upuste u dešifrovanje hijeroglifa, a Smederevo će se posvetiti ulozi lokalnih mitskih pojava i predanja koja se za njih vezuju. Kruševac će svim posetiocima Evropske noći istraživača otkriti tajne pravljenja tradicionalnih biljnih lekova na naučnoj radionici.

Prvi put ove godine Evropska noć istraživača u pojedinim gradovima Srbije biće održana u subotu, pa će tako stanovnici Ćuprije tokom prvog dana vikenda moći da izađu na crtu talentovanim sportistima. Uz malu pomoć nauke meriće se fiziološki parametri pre, za vreme i posle treninga, pokazujući kakve sve promene na ljudskom telu izaziva fizička aktivnost.

Za kraj, glavni akteri koji će obeležiti sve izazove Evropske noći istraživača pred nama biće upravo sami istraživači koje će posetioci moći bliže da upoznaju, da porazgovaraju sa njima, zavire u njihove laboratorije i naučna istraživanja, ali i saznaju kakva je njihova svakodnevica dok se ne bave naukom.

Ovakav način predstavljanja i demistifikovanja nauke jedan je od glavnih ciljeva Evropske noći istraživača.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

strana 1 od 9 idi na stranu