- Nauka -

Otkrivena mutacija gena koja leptiru omogućava savršenu kamuflažu

Britanski naučnici su otkrili da mutacija gena omogućava leptirima da izmene boju, a čak i izgled krila da bi pobegli grabljivicama, te neki menjaju boju da bi ličili na stablo nekog drveta.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Jedan noćni leptir, "biberasti moljac" (Biston betularia) najpoznatiji je po tome. Ima ga u engleskim gradovima i obično je svetle boje, neprimetan na stablu breze.Tokom industrijske revolucije u Engleskoj u 19. veku, drveće je počela da prekriva ugljena prašina, te su i stabla breza postala tamnija. "Biberasti moljac" se tada prilagodio da bi ostao nezapažen na potamnelom drveću.

Entomolozi s Univerziteta u Liverpulu otkrili su sada da tu mutaciju prouzrokuje gen nazvan "korteks" koji omogućava savršenu kamuflažu.

Taj gen tog moljca je, po studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nejčer, počeo da mutira 1819. godine kada se zahuktala industrijska revolucija.

Naučnici su u drugom istraživanju ocenili da isti taj gen menja i šaru na krilima leptira, takođe radi kamuflaže, da bi opstali.

Nauka

U Beogradu otvorena najveća svetska konferencija astronoma

U beogradskom hotelu Zira je danas svečeno otvorena druga konferencija LSST@Europe2, koja okuplja preko 80 najvećih svetskih stručnjaka na polju astronomije koji su uključeni u izgradnju i projekat Large Synoptic Survey Teleskopa (LSST) i koji su zainteresovani za istraživanja koja će ovaj veliki teleskop omogućiti.

Nauka ponedeljak 20.06. 15:36 Komentara: 3

Vrhunski astronomi dolaze u Beograd

Lardž sinoptik survej teleskop, LSST, jedan je od najambicioznijih astronomskih projekata današnjice. Srbija je među retkim zemljama u Evropi koja je od samog početka uključena u LSST projekat.

Nauka ponedeljak 13.06. 15:19 Komentara: 13
strana 1 od 4 idi na stranu