Švalerski kuvar

Kaži: „Prijatno“, stavi jedan zalogaj u usta da ona može da počne da jede, a onda se zavali u stolicu sa čašom u ruci (zasluženi odmor maestra) i valjuškaj se u prizoru gastronomsko-enološki zadovoljne žene. Biće joj malo neprijatno što ti ne jedeš, ali neće ti se pridružiti u privremenoj apstinenciji. Biće kao da je posmatraš kako se skida. Uzbudljivo nelagodno.

Izvor: magazin "Playboy"

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2009.

15:00

Default images

Pileće grudi u vinskom sosu

Priprema: Branko Čečen

Četiri mala pileća filea
Slatka pavlaka
Puter
Beli luk (tri čena)
Belo vino (kuvaj s onim što pijete)
Beli krompir (1/2 kg)
Brokoli (jedan „cvet“)
Zelena salata
Limun
Maslinovo ulje (ekstradevičansko, plati, vredi)
Ruzmarin (verovatno suv, nećeš naći svež)
Malo brašna (za svaki slučaj)

Vino: Uz ovo ne možeš da promašiš – šardone i gotovo. Budi optimista: uzmi dve flaše.
Pre nego što dođe devojka, oljuštiš krompir, isečeš ga za pečenje na manje komade nego što to tvoja keva radi i staviš u vodu. Opereš brokoli i izlomiš ga na male cvetiće, a stabljiku baciš. Pripremiš lonac za kuvanje (poželjno za kuvanje na pari, ali može i običan), duboki tiganj (teflon, naravno), đuveč za pečenje krompira s papirom za pečenje na dnu i zagreješ rernu na 220 stepeni. Spremiš tanjire i čaše za vino, najbolje je da postaviš sto. Ako hoćeš vrhunski krompir (hrskav spolja, topi se iznutra), varaj nasamo – skuvaj ga do pola. Operi salatu i ostavi je u nekoj cediljci da se suši (na suvoj salati se začini zadržavaju). Sve ostalo radiš tek kad ona dođe.

Čim uđe i uvali se u kauč, otvoriš vino, sipaš vam po čašu i sedneš s njom da malo popričate. Onda uzmeš svoju čašu, nonšalantno ustaneš i vratiš se da kuvaš. Ona će poći za tobom da te gleda kako radiš i tumači tvoju ličnost, kao da si je vezao paučinom. Ponudiće da pomogne. Odbij rezolutno: „ večeras ja kuvam za tebe (kratak, značajan pogled u oči, ali ne preteruj, još je rano) pijuckaš vino i pričaš mi o sebi (ovo na kraju obavezno)“.

Prvo naseckaj beli luk. Odmah operi ruke limunovim sokom. Prsti zadržavaju smrad, a ako bude sreće treba da je pipaš tim rukama kasnije. Stavi krompir u đuveč preko onog papira, posoli, razbacaj komadiće putera po njemu i krni ga u rernu. Na pola pečenja ćeš na njega baciti dva prstohvata ruzmarina, nikako ranije, da se ne ugljeniše. Sve vreme ga vadi i polivaj rastopljenim puterom sa dna – da „uhvati koricu“, stalno bockaj viljuškom – ako pruža otpor, nije gotov.

Sad tiganj. Dobar komad putera, jedno centimetar debeo rastopi na tihoj vatri i baci (figurativno, ne stvarno) na to belo meso, posoljeno. Treba samo da dobije tu i tamo onu narandžasto-braon boju, to će dati sosu ukus. Kada je druga strana mesa napola gotova, ubaciš i beli luk. Upamti, bolje i potpuno živ beli luk, nego da zagori, uništićeš jelo.

Poliješ vinom. Jedan deci, otprilike. Pazi da ona bude u blizini, obavezno, jer će vino burno reagovati sa svim ostalim i dići će oblak miomirisa od kojeg će se ona stresti. Ostani cool.
Onda smanjiš vatru, može i na najmanje i dinstaš to tiho. Za to vreme, kuvaš brokoli, signal zdrave ishrane i zeleni kontrast žutom krompiru i belom sosu u tanjiru. Pazi, brzo je gotov (bockaš drške cvetića nožem – čim lagano prođe – gotovo – vadi). Spektakularno to prospi kroz đevđir (to je ona velika cediljka) ako ga imaš, ako ne, samo ocedi.

Vrati se mesu. Na dnu tiganja treba da ti ostane pola centimetra vina sa začinima i ukusima. Sipaj malo pavlake i oprezno je rasporedi varjačom po tečnosti na dnu. Dodaj pomalo pavlake, sve dok ne dobiješ sos koji nije ni tečan ni gust – negde između, kako si upamtio iz restorana. Naravno, biće previše redak – sipaj malo brašna u neku čašu, dobro razmuti s vrlo malo vode, pa polako uspi u sos mešajući, to će ga zagustiti, a i povezati ukuse. Ne preteruj sa brašnom, zeznućeš jelo.

Dok se to krčka, probaj sos. Napravi facu kao da ti nešto tu nedostaje, pa zamoli devojku da ona proba i kaže šta misli. Pažljivo prati njeno oduševljenje. Kaži: „Treba malo kiseline“ i stavi malo limuna. Ne obraćaj pažnju što ona kaže: „Meni je i ovako odlično“. U ovaj sos možeš da dodaješ i pečurke, slaninu, biljne začine kao vlasac ili bosiljak, možeš da ga praviš i od kisele pavlake.

Izvadi krompir iz rerne (pronesi joj ga ispod nosa nekako, ruzmarin će je uzbuditi, sa šardoneom i hipnotisati, verovatno). Na tanjire prvo stavi meso. Posle mesa brokoli, pa i meso i brokoli prelij sosom. Tek tada stavi krompire (oni ne treba da se kupaju u sosu). Pristojnost joj neće dopustiti da sama počne, pusti je da je mirisi muče. Sipaj joj još vina, da se uteši.

Iskidaj salatu na manje listiće, polij maslinovim uljem, tek tada posoli i dodaj limunov sok, pa promešaj. Operi ruke (može opet limunom), uzmi svoju čašu i salatu i sedi za sto.

Kaži: „Prijatno“, stavi jedan zalogaj u usta da ona može da počne da jede, a onda se zavali u stolicu sa čašom u ruci (zasluženi odmor maestra) i valjuškaj se u prizoru gastronomsko-enološki zadovoljne žene. Biće joj malo neprijatno što ti ne jedeš, ali neće ti se pridružiti u privremenoj apstinenciji.

Biće kao da je posmatraš kako se skida. Uzbudljivo nelagodno.

MAGAZIN PLAYBOY U APRILSKOM BROJU DONOSI:

IZVOZ UBICA
Naš reporter u avionu sa 124 kriminalca, među kojijma su neki od nabrutalnijih zločinaca današnjice. A čuvari nenaoružani.

BOJLER ILI PLOČICE
Marko Vidojković piše o dijalogu u paklu između hormona, odnosno o tome koliko je ženama uopšte važno kako izgledamo.

VAMPIRI I SEKS
Najzgodnije vampirice koje ste ikad videli + tekst o tome kako se uopšte dogodilo to da je vampir posle svega na filmu i u knjigama postao jako dobar frajer.

PENELOPE KRUZ
Najzanosnija među zanosnim Španjolkama, stidljiva i tvrdoglava, disciplinovana i posvećena radu, savršena i svesna da savršenstvo ne postoji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: