Buster doza Modernine vakcine? EMA još uvek razmatra

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da procenjuje može li se treća doza vakcine Moderne dati šest meseci nakon primanja druge doze osobama od 12 godina pa naviše.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/ BaLL LunLa
Foto: Shutterstock/ BaLL LunLa

Revizija agencije EMA dolazi nakon prošlonedeljnog saopštenja kako će početkom oktobra odlučiti treba li da podrži buster dozu kompanija Fajzer/Biontek, skoro mesec dana otkako je počela procenu, preneo je Rojters.

Dok evropske zdravstvene vlasti treba još da odobre buster doze, povećanje u broju slučajeva moglo bi ih naterati da preduzmu mere predostrožnosti, dodaje britanska agencija.

"Iako EMA i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ne smatraju da je buster doza neophodna za veći deo populacije, EMA procenjuje aplikaciju Moderne kako bi obezbedila dovoljno dokaza kojim bi mogla da podrži davanje treće doze", navela je EMA.

Aplikacija kompanije Moderna za davanje treće doze u zemljama EU je već podneta i čekaju se rezultati testiranja koja su u toku.

Brojne zemlje članice EU su samostalno odlučile da dele buster doze, iako se suočavaju sa mogućim pravnim posledicama, jer ne postoji formalno odobrenje od EMA, regulatora tela koje donosi ovakve odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu