Dr Petrović: "Antivakseri misle da su to one vakcine od pre dva veka" VIDEO

Iako Srbija nema problema sa snadbevenošću vakcinama, za razliku od mnogih država u svetu, neočekivana prepreka većoj stopi vakcinacije postale su objave sa društvenih mreža Fejsbuka, Instagrama i Tvitera. Pored toga, ono što je postalo "trend" poslednjih meseci je i otvoreno omalovažavanje onih koji se zalažu za imunizaciju.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 31.08.2021.

08:59

Dr Petrović:
Foto: Printskrin/TV Prva

Iz svetske zdravstvene organizacije su upozorili da se svet ne bori samo protiv pandemije, već i onoga što zove "infodemija" - kada prekomerna količina informacija, među kojima je i puno lažnih, otežava ljudima da donesu odluku o vlastitom zdravlju.

"Svakako da su društvene mreže doprinele da nekontrolisano idu vesti koje su netačne, koje su poluistine, polulaži i na to se nadgrađuju ljudi koji su skloni da to poveruju u to", konstatuje epidemiolog Radmilo Petrović za TV Prva.

Psiholog Ana Vlajković se nadovezuje i kaže da društvene mreže i internet ne možemo da izbegnemo i deo su našeg svakodnevnog života, ali možemo da sačuvamo svoje mentalno zdravlje i zdrav razum na taj način što ćemo birati sadržaj kojem ćemo se izlagati

Na društvenim mrežama svoj stav kojim se propagira nevakcinacija neretko iznose i oni koji su deo struke, a poražavajauće je i to što postoje medicinari koji odbijaju da se vakcinišu.

"Oni misle da su to one vakcine od pre dva veka koje izazivaju reakcije. Ove vakcijne su potpuno bezbedne i ne izazivaju nikakve reakcije, a oni to nisu naučili jer ih njihovi učitelji nisu naučili, jer nisu pratili nove trendove u imunologiji odnosno vakcinologiji", kaže epidemiolog.

"Mislim da je tu najveći problem što vidimo jedno licemerje i hipokriziju baš u tom delu populacije zdravstvenih radnika kod kojih je izuzetno došlo do izražaja u ovom prethodnom periodu", dodaje psiholog.

Kako bi zaštitile građane, mnoge zemlje su uvele rigorozniju kontrolu onoga što se objavljuje na Tviteru i Instagramu. Fejsbuk je otišao korak dalje, i od pre nekoliko meseci počeo je da uklanja naloge, grupe i stranice antivakserkih aktivista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: