Prva turska vakcina protiv koronavirusa u trećoj fazi ispitivanja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja prva turska vakcina protiv koronavirusa koja će se zvati "Turkovak".

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

17:57

Prva turska vakcina protiv koronavirusa u trećoj fazi ispitivanja
Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Ministar zdravstva Fahrudin Koča rekao je da su ispitivanja u prvoj i drugoj fazi pokazala imunološki odgovor na vakcinu i njenu bezbednost. Istakao je da je vakcina "ponos države".

Erdogan je rekao da je neophodno da Turska ima svoju vakcinu koju će koristi i izvoziti.

"Turkovak" koristi tehnologiju "inaktiviranog virusa" i razvijen je na Univerzitetu Erdžies, u Anadoliji.

Prvu dozu u trećoj fazi ispitivanja primio je danas jedan dobrovoljac, što su putem video-konferencije gledali Erdogan i drugi zvaničnici.

Turska sada koristi kinesku vakcinu proizvođača Sinovak i Fajzer/Biontek, a uskoro će i ruski Sputnjik V.

U Turskoj, koja ima 82 miliona stanovnika, do sada, je dato ukupno 43,5 miliona doza vakcina, a od danas mogu da se vakcinišu svi građani stariji od 25 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: