Kakav je protokol lečenja dece od kovida?

S novim, britanskim sojom koronavirusa, klinička slika dece se približava onoj kod odraslih, ali je protokol lečenja veoma sličan - antibiotici koji sprečavaju komplikacije i lekovi za skidanje temperature.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.04.2021.

12:00

Kakav je protokol lečenja dece od kovida?

Sudeći po broju malih pacijenata u ambulanti, a i prema broju dece koja leže u bolnicama, pa čak i prema tragičnom ishodu ovih dana, očigledno je da su deca postala osetljivija nego što se to činilo u početku.

"Novi, britanski soj ima veći afinitet prema receptorima koji se nalaze u dečjem organizmu. Očigledno je da se deca više zaražavaju, kao da su izgubila malo onu prednost koju su imala kada je bio onaj prethodni soj, kada smo se čudili na koji način deca to bolje podnose", rekao je za RTS pedijatar Saša Milićević.

Međutim, protokol lečenja kod odraslih i dece veoma je sličan, to su, kako Milićević kaže, slični lekovi, antibiotici koji sprečavaju komplikacije, lekovi za skidanje temperature. Ipak, neophodno je da se malo više obrati pažnja na nadoknadu tečnosti, elektrolita.

"Praktično lek koji direktno deluje na virus još uvek ne postoji, tako da sve ovo što mi dajemo je da sprečimo taj kovid virus da izazove komplikacije u organizmu, a imunitet će ga savladati. Korona ne mora uvek biti praćena temperaturom, kao što ima pacijenata koji uopšte ne gube ni ukus ni miris", navodi Milićević.

Preporučuje da bi deci trebalo davati suplemente u razumnoj meri. Najbolji su vitamini i minerali, tu su važni selen, cink, dobar je bakar. Roditelji, smatra, nekad iz najbolje namere malo preteraju, zato se treba konsultovati s pedijatrom.

Takođe, deca moraju da uzimaju kvalitetnu ishranu, voće i povrće, da dovoljno spavaju da bi se taj imunitet održao, savetuje Milićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: