Zašto potpisujemo saglasnost za primanje vakcine: Dr Kon objašnjava za B92.net

Zbog saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije, koju je svaki građanin koji je želeo da se vakciniše morao da potpiše, zabrinuo se jedan deo javnosti i pokrenuo spekulacije o razlozima zašto je to tako.

Zdravlje

Izvor: S.V.

Utorak, 20.04.2021.

12:43

Default images
Foto: PhotobyTawat/Shutterstock

U razgovoru sa članom Kriznog štaba epidemiologom dr Predragom Konom saznali smo da nema mesta ovakvim, niti bilo kakvim drugim spekulacijama, niti konspirativnim teorijama da "doktori i proizvođači ovim dokumentom 'peru ruke' od vakcina".

"Ovo je preporučena vakcinacija, što znači da je dobrovoljna. Svaka intervencija koja se sprovodi na čoveku zahteva saglasnost. Gde god odete, u bilo koju bolnicu, vi dajete pristanak da učestvujete u lečenju i pristajete na propisan način lečenja", objasnio je dr Kon za B92.net.

U drugačijem slučaju, prema rečima epidemiologa, da je vakcinacija obavezna, saglasnost ne bi ni morala da se potpisuje.

Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije, nakon primanja vakcine protiv kovida, da je vakcina koja je registrovana u Srbiji za upotrebu sigurna i bezbedna i da iza toga stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Dodao je da su stavovi onih koji se protive vakcinaciji trenutno "bez potpore", jer se imunizacija odvija na dobrovoljnoj bazi.

"Suština je u tome da u svemu leži strah od same vakcine, koji je potpuno bez osnova", rekao je tada dr Kon.
Foto: B92
Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije nedavno je objavio da se sve vakcine intenzivno prate i da su neželjene reakcije izuzetno retke – 755 prijavljenih neželjenih reakcija za sve četiri vakcine, što je jedna prijavljena reakcija na 3.973 imunizovana građanina.

Navodi i da su sve te reakcije bile blage – otok, crvenilo, bol, visoka temperatura, bol u mišićima, mučnina i prolaze u roku od nekoliko dana, što, kaže, nije ništa zabrinjavajuće, a što je još jedna stvar koja potvrđuje da su vakcine bezbedne.

Dakle, pored toga što su obaveštenje i pristanak pacijenta obavezna stavka kod svakog lečenja (pa i kod vakcine, koja je deo lečenja) i što evidencija o vakcinisanima pokazuje da nema ozbiljnih reakcija koje bi ugrozile ljudsko zdravlje, ostalo je stvar vašeg ličnog izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: