Svet 11

28.04.2024.

10:05

"Maj će biti prekretnica" – Rusi kupuju vreme

Situacija na ratištu kod Donjecka se poslednjih dana zaoštrila, a ruske snage su uspele da potisnu Ukrajince i ugroze prvu liniju odbrane na istočnom delu fronta.

Izvor: Jutarnji.hr

"Maj će biti prekretnica" – Rusi kupuju vreme
Profimedia

Podeli:

Nakon što je američki Kongres odobrio veliki neophodan paket pomoći Ukrajini, Rusija je krenula u trku sa vremenom, želi da iskoristi vreme pre nego što ukrajinskoj strani stigne neophodno oružje.

Rusi su, prvi put posle dugo vremena, izveli veoma uspešan napad kod Očeretina, strateškog mesta koje bi moglo da igra ključnu ulogu u njihovom daljem osvajanju ostatka Donjecke oblasti.

Ali pored sistema ATACMS koji je već tajno stigao u Ukrajinu (Rusi su rasporedili sve svoje obaveštajne snage da otkriju njihovo skladište kako bi ih uništili), SAD će Ukrajini dati i dodatne rakete za sisteme Patriot za njenu protivvazdušnu odbranu.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čutajte u našem Blogu UŽIVO.

Međutim, kako piše Bi-Bi-Si, taj paket prve pomoći od 6 milijardi dolara neće sadržati nove sisteme. Ali londonski Gardijan izveštava da će, za razliku od paketa od milijardu dolara, koji uključuje opremu i tehnologiju, najnovija pomoć od 6 milijardi dolara biti u "konkretnom" oružju i municiji, što znači da će trebati više vremena da stigne do bojnog polja. Ovo dobro razume i ruska vojska, pa je poslednjih dana pojačala svoje napade.

Pored toga, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi, kako prenosi moskovski list Vedomosti, da su Rusi uništili najmanje pet do sada isporučenih sistema Patriot.

"Ovo je najveći paket vojne pomoći koji smo do sada odobrili", rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, a "paket" će sadržati, pored raketa za Patriote, sisteme za presretanje dronova, artiljerijsku municiju, posebno kalibra 122, 152 i 155 mm, dronove Svitčblejd i Puma, i "dopunu" za sisteme višecevnog bacača raketa HIMARS.

Šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da SAD rade sa saveznicima na nabavci dodatnih sistema Patriot, ali se nisu obavezale da će poslati više američkih verzija sistema, navodi Gardijan. Rekao je da je poslednjih dana privatno razgovarao sa brojnim evropskim kolegama kako bi podstakao rešavanje tog pitanja.

"Ne trebaju im samo Patrioti, potrebni su im i drugi tipovi sistema i presretača", rekao je Ostin. "Upozorio bih sve nas u smislu da Patriot postaje 'srebrni metak'.

Nemački mediji javljaju da će Berlin poslati novi sistem Kijevu, a Španija je, piše madridski El Pais, odobrila slanje raketa za te efikasne američke protivraketne sisteme. Spekulisalo se da bi Grčka, koja ima "municiju" i za sisteme S 300 i za sistem Patriot, takođe mogla da se umeša, ali je premijer Kirijakos Micotakis odbacio ovu mogućnost, navodeći "bezbednosne razloge". Naime, radi se o stalnoj napetosti u odnosima sa Turskom. Kako piše Gardijan, isporučene američke rakete će se koristiti za dopunu sistema Patriot pre nego što budu isporučene.

I pored svega, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nedavno rekao da im je potrebno najmanje šest do sedam novih sistema Patriot, jer se koriste za odbranu energetske infrastrukture, koja je poslednjih nedelja ponovo meta ruskih napada.

Rusi su naneli veliku štetu ukrajinskoj energetskoj i toplotnoj mreži, a napadaju i komunalnu infrastrukturu, posebno u Harkovu, Odesi i Kijevu.

Cilj ovih napada je onemogućiti "normalan život" i naterati stanovništvo, posebno u Harkovu i Odesi, da evakuiše gradove, a takva upozorenja ionako stalno stižu iz Moskve. Zelenski je rekao da su za zaštitu tih gradova hitno potrebni sistemi Patriot i rakete za njih.

"To je ono što sada može i treba da spase živote naših ljudi i spreči potpuno uništenje energetske infrastrukture", rekao je Zelenski zapadnim partnerima.

Zbog nedostatka raketa za sisteme Patriot, Rusi su uništili termoelektranu Tripoli nedaleko od Kijeva, kao i objekte u Harkovu, što je znatno otežalo snabdevanje električnom energijom.

Napomenimo da je početkom aprila Volodimir Zelenski procenio da će za potpunu zaštitu ukrajinskog vazdušnog prostora biti potrebno najmanje 25 jedinica Patriota, što je u ovom trenutku prilično neizvodljivo.

Ipak, kako se čini, maj bi mogao da bude prekretnica za situaciju na ratištu, a ne zaboravimo da će prvi borbeni avioni F-16 uskoro stići u Ukrajinu.

Ostin je rekao da traži od savezničkih zemalja da "preuzmu malo više rizika" dok razmatraju koje oružje da pošalju Ukrajini.

Podsetimo, jedan sistem Patriot košta milijardu dolara, a jedna raketa 4 miliona dolara.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: