Krvna plazma "zakazala"

Upotreba krvne plazme osoba koje su prebolele kovid 19 u lečenju hospitalizovanih pacijenata s teškom upalom pluća uzrokovanom koronavirusom pokazala je malu korist, rezultati su kliničkog ispitivanja koje su proveli argentinski naučnici.

Izvor: hina
Podeli
Foto: Depositphotos/6okean.gmail.com
Foto: Depositphotos/6okean.gmail.com

Terapija rekonvalescentnom plazmom s antitelima osobe koja je prebolela kovid 19, odnosno uvođenje plazme u organizam zaražene osobe, nije značajno poboljšala zdravstveno stanje hospitalizovanih pacijenata s teškom upalom pluća niti je u većoj meri smanjila rizik od smrtnog ishoda od ove bolesti u odnosu na placebo, rezultati su studije objavljeni juče u časopisu The New England Journal of Medicine.

Uprkos ograničenim dokazima o delotvornosti, rekonvalescentna plazma, koju je američki predsjednik Donald Tramp u avgustu isticao kao "istorijski uspeh" u lečenju kovida, često se daje pacijentima u SAD-u.

Učestvovala su 333 pacijenta

U oktobru je manja studija indijskih naučnika upućivala na to da se simptomi bolesti mogu poboljšati davanjem rekonvalescentne plazme zaraženim pacijentima obolelim od upale pluća, a reč je o otežanom disanju i snažnom osećaju umora, ali nedavna argentinska studija ukazuje na to da se njenom upotrebom nije smanjio rizik od smrtnog ishoda, niti od razvoja dodatnih teških simptoma bolesti nakon 28 dana.

U studiji argentinskih naučnika učestvovala su 333 hospitalizovana pacijenta s teškom upalom pluća uzrokovanom kovidom 19 kojima su nasumično davani rekonvalescentna plazma ili placebo. Nakon 30 dana terapije lekari nisu otkrili značajne razlike u poboljšanju simptoma ili opšteg zdravstvenog stanja pacijenata.

Ustanovili su da je stopa smrtnosti bila gotovo jednaka - 11 odsto u grupi koja je dobijala rekonvalescentnu plazmu i 11,4 odsto u onoj koja je primala placebo, što je razlika koja se statistički ne smatra značajnom.

Ali, ipak je moguće da rekonvalescentna plazma pridonese poboljšanju zdravstvenog stanja kod pacijenata s kovidom 19 koji imaju manje teške simptome, rekao je voditelj studije dr Ventura Simonovič iz Italiano bolnice u Buenos Ajresu. Dodao je da će bitipotrebno sprovesti dodatne studije.

"Za pacijente s teškim oblikom bolesti, poput onih koji su učrstvovali u ovoj studiji, veću ulogu bi mogli imati ostali načini lečenja koji se temelje na antitelima", kazao je Simonovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu