Krvna plazma "zakazala"

Upotreba krvne plazme osoba koje su prebolele kovid 19 u lečenju hospitalizovanih pacijenata s teškom upalom pluća uzrokovanom koronavirusom pokazala je malu korist, rezultati su kliničkog ispitivanja koje su proveli argentinski naučnici.

Zdravlje

Izvor: hina

Sreda, 25.11.2020.

15:17

Default images
Foto: Depositphotos/6okean.gmail.com

Terapija rekonvalescentnom plazmom s antitelima osobe koja je prebolela kovid 19, odnosno uvođenje plazme u organizam zaražene osobe, nije značajno poboljšala zdravstveno stanje hospitalizovanih pacijenata s teškom upalom pluća niti je u većoj meri smanjila rizik od smrtnog ishoda od ove bolesti u odnosu na placebo, rezultati su studije objavljeni juče u časopisu The New England Journal of Medicine.

Uprkos ograničenim dokazima o delotvornosti, rekonvalescentna plazma, koju je američki predsjednik Donald Tramp u avgustu isticao kao "istorijski uspeh" u lečenju kovida, često se daje pacijentima u SAD-u.

Učestvovala su 333 pacijenta

U oktobru je manja studija indijskih naučnika upućivala na to da se simptomi bolesti mogu poboljšati davanjem rekonvalescentne plazme zaraženim pacijentima obolelim od upale pluća, a reč je o otežanom disanju i snažnom osećaju umora, ali nedavna argentinska studija ukazuje na to da se njenom upotrebom nije smanjio rizik od smrtnog ishoda, niti od razvoja dodatnih teških simptoma bolesti nakon 28 dana.

U studiji argentinskih naučnika učestvovala su 333 hospitalizovana pacijenta s teškom upalom pluća uzrokovanom kovidom 19 kojima su nasumično davani rekonvalescentna plazma ili placebo. Nakon 30 dana terapije lekari nisu otkrili značajne razlike u poboljšanju simptoma ili opšteg zdravstvenog stanja pacijenata.

Ustanovili su da je stopa smrtnosti bila gotovo jednaka - 11 odsto u grupi koja je dobijala rekonvalescentnu plazmu i 11,4 odsto u onoj koja je primala placebo, što je razlika koja se statistički ne smatra značajnom.

Ali, ipak je moguće da rekonvalescentna plazma pridonese poboljšanju zdravstvenog stanja kod pacijenata s kovidom 19 koji imaju manje teške simptome, rekao je voditelj studije dr Ventura Simonovič iz Italiano bolnice u Buenos Ajresu. Dodao je da će bitipotrebno sprovesti dodatne studije.

"Za pacijente s teškim oblikom bolesti, poput onih koji su učrstvovali u ovoj studiji, veću ulogu bi mogli imati ostali načini lečenja koji se temelje na antitelima", kazao je Simonovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: