Direktor Famikorda: "Čuvaćemo uzorke još pet godina"

Jedan od direktora poljske banke matičnih ćelija "Famikord" koja, između ostalog, trenutno skladišti i matične ćelije dece iz Srbije, Tomas Baran, kaže da od februara ove godine, na osnovu takozvanog sporazuma o čuvanju, čuvaju gotovo sve uzorke iz "Krio sejv" banke matičnih ćelija.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphoto/18percentgrey
Foto: depositphoto/18percentgrey

"Procenjujemo da ih imamo oko 98 odsto. Ne možemo reći da čuvamo sve uzorke, jer nam "Krio sejv" nije dao sve", navodi Baran za "Blic" i ističe i da klijenti ne treba da se plaše jer će uzorci koje su dobili biti čuvani narednih pet godina.

Švajcarska kompanija "Krio sejv", kojoj je na hiljade roditelja iz Srbije poverilo na čuvanje matične ćelije, izgubila je licencu za rad i zatvorila većinu evropskih centara.

Iako su većinski ćelije bezbedno skladištene u banci matičnih ćelija u Poljskoj, "Krio sejv" ipak nije postupio po pravilima - nisu svi roditelji o transferu bili obavešteni, iako je to po zakonu moralo da se uradi, napominje list.

"Sva prava klijenata i obaveza Krio sejva moraju da budu zapisana u ugovoru i jedini pravni odnos postoji izmedu Krio sejva i njegovih klijenata. Ova švajcarska kompanija bila je u obavezi da pribavi sva potrebna odobrenja - odobrenja organa zdravstvene zaštite, ali i odobrenja klijenata za izvoz uzoraka. Sa strane PBKM Famikorda ispunjene su sve formalnosti povezane sporazumom, dobili smo potrebnu dozvolu za uvoz uzoraka iz poljskog ministarstva zdravlja, pa ne možemo da budemo krivi za ponašanje čelnih ljudi Krio sejva", objašnjava Baran.

Bilo je, dodaje Baran, pregovora o eventualnoj kupovini "Krio sejva", ali do finalnog dogovora i kupovine nije ipak došlo. On je istakao i da je "Krio sejv" zbog finansijskih problema zatvorio kancelarije i laboratorije u nekoliko zemalja poput Mađarske, Italije, Španije, Bugarske, kao i laboratorije i kancelarije u Švajcarskoj.

"Znamo da se klijenti plaše da ne izgube uzorke, ali neka budu mirni, čuvaćemo ih narednih pet godina. Takođe, moram da naglasim da samo klijenti imaju pravo da svoj uzorak prenesu iz naše banke u Varšavi. Uvek smo u skladu sa zakonom o zaštiti podataka - formalno nemamo nikakvih odnosa sa klijentima Krio sejva (samo imamo ugovor sa kompanijom), tako da ako neko želi da proveri status uzorka kod nas - mora da pristane da ga kontaktira neko iz naše banke", navodi Baran.

"Krio sejv" je ostao bez licence, a protiv ove kompanije pokrenuta je istraga vlasti i policije. "Nadam se samo da sve to neće uzrokovati rizik za uzorke koje još uvek čuvaju Krio sejv banke ili njihove pridružene kompanije", dodao je Baran.

strana 1 od 13 idi na stranu