Danas biste vrištali na svakoga ko vas pogleda? Evo zašto

Kakva je veza između raspoloženja i sna? Postoje dani kad se probudimo nervozni, sve i svako nam smeta. Da li je to slučajno ili ipak postoji razlog?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nama razlog možda nije očigledan, ali naučnici tvrde da je nedostatak sna razlog za to što biste se najradije izvrištali na svakoga ko vas pogleda.

Dok neki smatraju da je sasvim logično to što smo nervozni kada se ne naspavamo, naučnici ističu da se odavno vodi debata o tome da li je manjak sna stvarno krivac za osećaj besa ili zapravo bes ometa ciklus sna.

Da bi stali na kraj ovoj debati, naučnici su regrutovali grupu učesnika i podelili ih u dve grupe: jedna grupa je nastavila da spava kao inače, a drugoj je san bio ograničen na dva do četiri sata tokom dve noći.

Prva grupa je spavala u proseku oko sedam sati, dok je prosek druge grupe bio oko četiri, četiri i po sata.

Da bi rangirali bes, učesnici su nakon toga u laboratoriji bili izloženi takozvanoj braon buci (koja zvuči kao šuštanje vode), a zatim su slušali oštriju belu buku (poput statičnog signala).

Profesor psihologije na Univerzitetu u Ajovi Zlatan Križan, jedan od autora studije, objašnjava da ovi neprijatni zvuci mogu da izazovu osećaj besa, što se i desilo kod druge grupe, koja je bila neispavana.

"Generalno, bes je veći kod onih koji nisu dovoljno spavali. Mi smo u laboratoriji manipulisali zvukom za ovaj zadatak, i očekivano, ljudi su prijavili više besa što je buka bila neprijatnija. Kada nisu dovoljno spavali, prijavili su više besa, bez obzira na buku", objašnjava Križan.

strana 1 od 52 idi na stranu