Briga o unucima produžava život

Možda je reč o dodatnoj vežbi, o mentalnom izazovu ili jednostavno o psihološkom učinku, ali starije osobe koje provode mnogo vremena sa svojim unucima boljeg su zdravlja i duže žive, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje nemačkih naučnika.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

08:20

Briga o unucima produžava život
Thinkstock / Ilustracija

Psiholog Ralf Hertvig i njegovi kolege sa berlinskog Instituta "Maks Plank" proučili su podatke iz Ankete o starenju u sklopu koje je, u razdoblju od 1990. do 1993. godine, ispitano više od 500 osoba starijih od 70 godina, a podaci su praćeni do 2009. godine.

Oni su ustanovili da je polovina deka i baka, koji su povremeno brinuli o unucima, bilo živo i 10 godina nakon prvog razgovora, a oni koji to nisu upražnjavali, kao i oni koji nisu imali unučadi, umrli su u predstojećih pet godina.

"Ipak, pogrešno je zaključiti da ćete, ako se više budete angažovali na čuvanju unuka, duže živeti", upozorio je Hertvig. Rezultati ranijih studija, koje su pratile dedove i bake koji su bili zaduženi za celodnevno čuvanje unuka, pokazali su da je takav zadatak za njih bio vrlo stresan i iscrpljujući.

"Potrebno je pronaći zlatnu sredinu", kaže Hertvig, dodajući da bi trebalo slušati unutrašnji glas, i dodaje: "Očekivanje bilo čega bi zauzvrat moglo bi vrlo brzo da rezultira frustracijom, ako ne usledi neka vrsta pohvale."

Direktor nemačkog Nacionalnog udruženja starijih osoba (DSL) Erhard Hakler, koji je i sam deda, kaže da ga povremena briga o unucima održava mentalno i fizički zdravijim.

"Jednostavno učestvujete u svemu, bez obzira na to je li reč o društvenoj igri ili odlasku na bazen. Jer, bez unuka to verovatno ne biste ni činili", ističe on.

On, istovremeno, ističe da nema ničega neobičnog u tome što niko od deka i baka ne želi da bude "bejbi siter" 24 sata dnevno, i kaže da to treba jasno da se istakne na samom početku.

"Svojoj deci možete da kažete: Volimo svoje unuke, ali podizali smo vas i sad nam treba malo slobodnog vremena za nas same", predlaže Hakler.

Međutim, i osobe bez unuka koje su angažovane u raznim društvenim dešavanjima imaju duži životni vek.

"Za dobar i kvalitetan život najvažnije je osećati se potrebnim", kaže Kristof Englert, naučnik sa Instituta za starenje Lajbnic u Jeni.

"U procesu starenja važno je osećati se cenjenim i potrebnim i imati osećaj vrednosti, bez obzira na to da li vas ispunjava čuvanje unuka ili neki drugi angažman", zaključuje Englert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: