Deca treba da peru zube što ranije

Da biste izbegli pojavu karijesa kod dece, važno je da ih što pre naučite da koriste četkicu za zube, a sa dve godine dete već može samostalno da koristi četkicu.

Zdravlje

Izvor: Izvor: novosti.rs

Petak, 31.08.2012.

18:52

Default images

Navikavanje deteta na pranje zuba najčešće nije lak zadatak, jer mališani ne vole da trljaju zubiće, pogotovo ne svakodnevno, pa na sve načine pokušavaju da izbegnu ovu obavezu.

Evo šta dečiji zubari i psiholozi predlažu roditeljima...
- Sa dve godine dete već može samostalno da koristi četkicu, pa mu nabavite neku sa veselim motivima koja će da ga motiviše na pranje zubića.

- Mala deca ne znaju da nanesu pastu u optimalnoj količini, najčešće stave mnogo i steknu odbojnost prema pranju. Najbolje je da im roditelji pomognu u tome, a dokazano je da manja količina efikasnije pere jer velika pena sprečava da četkica otkloni sve tragove hrane i deluje agresivno.

- Nemojte da dozvolite da dete ode na spavanje dok ne opere zube, česti ustupci po ovom pitanju će se kasnije kad odraste pretvoriti u naviku.

- Mališani vole da rade isto što i odrasli, jer se tada ne osećaju inferiorno, pa porodično pranje zuba može da bude veoma zabavno i korisno.

- Posle svakog obroka dajte detetu da popije vodu jer ona čisti usnu duplju od bakterija.

Foto. freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: