Sad je i zvanično: Objavljeni rezultati efekata vakcinacije kod trudnica i dojilja

Rezultati efekata vakcinacije trudnica i dojilja protiv koronavirusa objavljeni u PubMed-u pokazali su da je kod imunizovanih žena imunski odgovor jači nego nakon prirodne infekcije, kao i kod žena koje nisu trudne. Isto tako, "objavljeni rezultati su ukazali na to da zaštitna antitela prelaze preko placente na fetus, tj. sa majčinog mleka na dete", stoji u postu virusologa dr Ane Banko koja je rezultate podelila na svim Tviteru.

Izvor: S.Vasić, PubMed.gov
Podeli
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Pročitajte još:

Vakcinisani Fajzerom koji su preležali bolest imaju šest puta jaču zaštitu od onih koji to nisu

Da li je prerano govoriti o vakcinaciji dece? VIDEO

Lekari odgovorili na pet najčešćih pitanja o vakcini protiv kovida 19

U kohortnu studiju (istražuje faktore rizka, etiologiju) koja je rađena u dva medicinska centra bila je uključena 131 žena u reproduktivnoj dobi (84 trudnice, 31 dojilja i 16 njih koje nisu trudne).

"Imunski odgovori izazvani vakcinom bili su jednaki kod trudnica i dojilja za razliku od žena koje nisu trudne. Sve vrednosti su bile veće od onih koji su rezultat SARS-CoV-2 infekcije dobijene tokom trudnoće. Antitela dobijena vakcinom bila su prisutna u svim uzorcima krvi iz pupčane vrpce i majčinom mleku. Specifični za SARS-CoV-2 IgG, ali ne i IgA, bila su uvećana u majčinoj krvi i majčinom mleku vakcinisanih.

Zaključci: Kovid 19 mRNK vakcine stvorile su snažan humoralni imunitet (zasnovan na antitelima) kod trudnica i dojilja, sa imunogenošću i reaktogenošću sličnom onoj koja je primećena kod žena koje nisu trudne. Imunski odgovori izazvani vakcinom bili su znatno veći od odgovora na prirodnu infekciju. Imunski prenos na novorođenčad dogodio se putem placente i majčinog mleka", stoji na strani PubMed-a.

Kako su trudnice i dojilje bile isključene iz početnih ispitivanja vakcine protiv kovida 19, nedostajali su podaci kako bi bile donete odluke o vakcinisanju ove grupe žena, iako su preporuke da se vakcinišu i one date nešto ranije.

"Od početka smo znali po mehanizmu dejstva Fajzerove i Modernine vakcine da su bezbedne, pogotovo te izrađene na novoj tehnologiji, nemaju nikakav štetni efekat, ali po zakonskoj proceduri, morale su vakcine da prođu sva istraživanja i testove da bi bile odobrene za trudne žene. Virus ne utiče štetno na dete jer nema vertikalnu transmisiju, dokaz za to su i teško bolesne trudnice koje su rodile zdravu decu. Pre dve nedelje dobili smo i preporuku Svetskog udruženja ginekologa da buduće majke mogu da se vakcinišu", rekla je za B92. net ginekolog i genetičar dr Mima Fazlagić.

Foto: Depositphotos/doble.dphoto
Foto: Depositphotos/doble.dphoto

Na naše pitanje da li bi vakcinu preporučila paru koji je ušao u proceduru za vantelesnu oplodnju rekla je:

"Naravno, nema nikakve opasnosti od vakcine, a Sars-CoV-2 izaziva teška oštećenja srca i pluća i to ne treba zaboraviti".

Dr Banko koja je objavila ohrabrujuće rezultate istraživanje nije želela dodatno da ih komentariše, samo je kratko poručila za naš portal:

"Sve je rečeno u objavljenom radu".

Definitivna odluka je, i posle ovoga, naravno, na novopečenim i budućim mamama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu