Zabrinjavajuće: Mladi ni na minimumu fizičke aktivnosti

Najbolja prevencija u očuvanju zdravlja je adekvatna fizička aktivnost - dokaz je brojnih studija i istraživanja koji su sprovođeni širom sveta poslednjih decenija. U Srbiji iz godine u godinu raste broj fitnes klubova, stiče se utisak da medijske promocije različitih oblika treninga ne nedostaju, ali opšte zdravstveno stanje nacije je poprilično zabrinjavajuće, naročito kod mlađe populacije.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 26.09.2018.

13:01

Zabrinjavajuće: Mladi ni na minimumu fizičke aktivnosti
Foto: Thinkstock

Dokaz za to je i istraživanje koje je 2017. godine objavio Republički zavod za sport i medicinu sporta, koje je sprovedeno na 2.814 srednjoškolaca uzrasta od 15 do 18 godina.

Rezultati su pokazali da 60 odsto učenika i čak 87 odsto učenica se nalazi ispod adekvatnog nivoa fizičke forme koja je povezana sa zdravljem.

Takođe, 56 odsto učenika i čak 75 odsto učenica ne ispunjava minimalni preporučeni obim fizičkih aktivnosti, a čak 83 odsto ispitanika u ovom uzrastu nema pravilnu ishranu sa dovoljnim unosom voća i povrća.

Svi prikupljeni parametri doveli su do zaključka da samo dva procenta učenika i manje od jedan odsto učenica zadovoljava minimalne standarde u pogledu fizičke forme, dnevne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.

U Srbiji je 2006. godine formiran Savez za rekreaciju i fitnes koji na godišnjem nivou samostalno realizuje 14 programa kojima se promoviše fizička aktivnost i sportska rekreacija, a na različite načine podržava i učestvuje u još preko 70 akcija sličnog tipa.

"Najznačajniji događaj u tom smislu je Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja BELFIS koji će se od 12. do 14. oktobra održati u Hali 3 Beogradskog sajma. Drugu godinu zaredom organizujemo ovaj sajam koji će okupiti oko 100 izlagača iz cele Evrope. Predviđeno je da na tri bine bude preko 60 aktivacija i promocija različitih vrsta treninga. Među prezenterima biće naši najbolji treneri i fitnes instruktori, pa će to biti odlična prilika za one koji se bave fitnesom da saznaju nešto novo, a oni koji ne vežbaju da izaberu program po svojoj meri i počnu sa treninzima", rekao je predsednik Saveza Nebojša Stojanoski.

Na galeriji Hale 3 Beogradskog sajma biće formiran specijalan medicinski ćošak gde će se besplatno vršiti osnovna antropometrijska merenja, kardio-sken odnosno analiza koja olakšava prepoznavanje potecijalnih zdravstvenih tegoba kod rekreativaca, ali i utvrđuje dijagnostiku sportskih performansi. Meriće se nivo stresa, krvni pritisak, šećer u krvi, utvrđivati telesni sastav, analize kičmenog stuba, ali i davati rešenja dijagnostikovanih problema kroz programe ishrane i sportskih aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: