Koji su simptomi policističnih jajnika?

Većina cisti na jajniku prolazi spontano. Međutim, kod određenog broja pacijentkinja ove tumorske promene moraju da se leče.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Shutterstock/onstockphoto
Foto: Shutterstock/onstockphoto

Doktorka Aleksandra Pikula, specijalista ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", kaže da je hirurški tretman neprikosnoven kod cista većih od šest centimetara:

"U savremenoj hirurgiji koristi se uglavnom laparoskopski pristup, dakle bez klasičnog reza na trbuhu. Već u toku same ove operacije po odstranjivanju ciste radi se hitna histopatološka analiza koja eksplicitno govori o prirodi ciste i daljem postupku hirurga. U slučaju da je nalaz loš, pacijentkinju je pre intervencije neophodno pripremiti kako bi bila upoznata i spremna na neke moguće radikalnije zahvate", kaže dr.

Biljna terapija cisti na jajnicima

Kada bi trebalo da se posumnja na to da se na jajniku formirala velika cista može da ukaže nekoliko specifičnih simptoma.

"Velika cista može da pritiska bešiku, matericu i debelo crevo, pa se javljaju i simptomi od strane tih organa", kaže dr Pikula.

"To znači da učestalo mokrenje, lažni pozivi na mokrenje, osećaj pritiska i nadutosti u donjem delu trbuha ili pojava zatvora mogu da budu posledica cistitičnog jajnika. Dešava se da ponekad cista pritiska i išijadični živac i izaziva bolove slične išijasu".

Ishranom do zdravih jajnika

U većini slučajeva na pojavu cisti nije moguće da se utiče, jer one nastaju usled genetske predispozicije, kao i zbog poremećaja hormonalnih funkcija na putu između hipotalamusa, hipofize i jajnika. Ipak, neke faktore rizika moguće je smanjiti.

"Na pojavu cista utiče i to da li je žena rađala, da li je dojila, da li je uzimala hormonsku kontracepciju, kao i od načina ishrane, nivoa vitamina u organizmu, da li pati od insulinske rezistencije i mnogih drugih faktora", dodaje doktorka Aleksandra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu