Nova internet-zabluda: Ovaj napitak mnogi promovišu kao zdrav, ali on nije zamena za lekara

Dok influenseri s milionima pratilaca na Instagramu i mnoštvom preporuka slavnih ličnosti tvrde da ispijanje soka od celera leči hronične bolesti, lekari ističu kako on nema nikakvu medicinsku kvalifikaciju.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2019.

13:06

Nova internet-zabluda: Ovaj napitak mnogi promovišu kao zdrav, ali on nije zamena za lekara
Foto: Depositphotos/lecic

Prema rečima brojnih nutricionista, mnoge tvrdnje o lekovitim svojstvima celera i drugog voća i povrća nauka uopšte ne podržava. Ukoliko provodite mnogo vremena na Instagramu, verovatno ste naišli na ljude koji ne ispuštaju zeleni napitak - sok od celera.

Kako pišu, ovo je superherojsko piće s obzirom na njegovo pozitivno delovanje na organizam, prenosi Klix.ba. Guglove statistike pokazuju malu zastupljenost ovog soka na internetu u ranijim godinama, dok je interes za zelenim napitkom vrtoglavo skočio u protekloj godini.

Da ne bude neke zablude, prenosi BBC reči lekara, sok od celera nije loš za ljude, ukoliko se pije u normalnim količinama. U svom sirovom stanju, sok celera ima malo kalorija i sadrži pristojnu količinu vitamina K zajedno s tragovima drugih vitamina i minerala. Međutim, lekari su zabrinuti zbog sve većeg broja zagovornika pijenja ovog slatkog zelenog povrća koji iznose nepravilne tvrdnje o zdravstvenim koristima celera.

Lekari takođe brinu da bi stalni saveti o potrebama ispijanja ovog soka mogli da spreče ljude da potraže pomoć kvalifikovanog medicinskog stručnjaka. Veliki uticaj na korisnike Instagrama ima čovek koji sebe naziva medicinskim medijumom, a njegovo pravo ime je Entoni Vilijam.

On ima više od dva miliona pratilaca na Instagramu i još 3,4 miliona na Fejsbuku. Na njegovoj veb-stranici "Medical Medium" nalaze se potvrde brojnih poznatih ličnosti, uključujući i tenisku zvezdu Novaka Đokovića. Pojavljivao se i u TV emisijama, a jedna od njih je i "Keeping Up with Kardashians".

Prema njegovom pisanju, celer pomaže u lečenju fibromijalgije, odnosno bola u mišićima, ligamentima i tetivama, dok maline uklanjaju virusne infekcije iz krvotoka. Vilijam čak tvrdi da sok od celera pomaže u lečenju raka i dijabetesa. Uz sve to, on tvrdi kako uopšte nije medicinski potkovan, već dolazi do informacija uz "pomoć duha".

"Kada sam bio mali, čuo sam glas koji je govorio: Ja sam najveći duh. Iznad mene nema nikoga osim samog Boga", rekao je Vilijam jednom prilikom.

Medicinski profesionalci daleko su od uverenja u njegove tvrdnje. Ostin Čiang, gastroenterolog iz Filadelfije, koji snima video-zapise na svom kanalu na Jutjubu, rekao je za BBC da tvrdnje Vilijamove agencije Medical Medium nisu u skladu s naukom i mogu potencijalno biti štetne za pacijente.

"Mi koji svakodnevno praktikuju medicinu možemo videti da ono što on izlaže zaista se dokazuje ni sa čim. Smatramo da to zaista doprinosi dezinformacijama i može biti štetno za naše pacijente. Mislim da deo onoga što takve račune na društvenim mrežama čini privlačnima jeste to što kad jedete voće i povrće i usvojite zdrav način života, verovatno ćete iskusiti neke od prednosti koje se navode. Međutim, oni koji rade u zdravstvenoj industriji redovno sreću pacijente koji se prekasno pojave u našim klinikama jer su verovali u savete takvih stručnjaka ili se javljaju u hitnu pomoć zbog tegoba uzrokovanim iz istih razloga", kaže Čiang.

Lekar iz Filadelfije dodaje kako mora da postoji veća kontrola medicinskih sadržaja koji se objavljuju na mreži, naročito kada je reč o popularnim pojedincima koje prate i kojima veruju milioni ljudi. Procesi verifikacije podataka razlikuju se od platforme do platforme, ali većina velikih društvenih medija, uključujući Fejsbuk, Instagram i Jutjub, ne proveravaju specifične kvalifikacije, istinu ili pouzdanost postova tih video-zapisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: