Ojačajte imunitet: Jedini provereni način za zaštitu od gripa ove godine

Sa prvim hladnim danima dolaze brojni saveti za jačanje imuniteta kako bismo spremni dočekali predstojeću sezonu prehlade, virusa i gripa. Tako da nema dana, a da ne slušamo o važnosti podizanja imuniteta vitaminom C, đumbirom, belim lukom i prostorijama koje se osvežavaju mirisom isparavanja esencijalnih ulja.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2020.

10:00

Ojačajte imunitet: Jedini provereni način za zaštitu od gripa ove godine
Ilustracija/Foto: depositphoto/HayDmitriy

Međutim, iako su svi ovi saveti dobronamerni, oni nisu previše efikasni u situaciji kada se naš imunološki sistem susreće s ovogodišnjim virusom gripa. Srećom, postoji medicinski dokazan i siguran način zaštite od gripa. Zove se: vakcinacija.

Vakcinacija je najsigurniji i najefikasniji način da naš imuni sistem podignemo na viši nivo i koristi se najpre kod bolesti za koje ne postoji lek ili su komplikacije vrlo rizične. Takve bolesti uključuju grip.

Specifičnost gripa u poređenju sa većinom drugih zaraznih bolesti je u promenljivoj prirodi: grip svake godine mutira da bi zavarao naš imunološki sistem. Zbog toga, na primer, grip u januaru ili februaru ne garantuje da grip nećemo ponovo dobiti krajem godine, kada će stići nove vrste sa novom sezonom gripa. Zbog toga je neophodno vakcinisati se protiv gripa svake godine.
Ilustracija/Foto: depositphotos/DragonImages
Vakcina protiv gripa ne sadrži virus gripa, pa ne može da izazove samu bolest. Vakcina sadrži samo površinske proteine virusa gripa ili delove virusnog omotača koji su dovoljni da stimulišu naš imuni sistem da proizvodi zaštitna antitela koja će moći da reaguju u slučaju da se zaista susretnu sa virusom gripa.

Važno je vakcinisati se pre početka sezone gripa, jer je telu potrebno oko dve nedelje da stvori zaštitna antitela. Ako pripadate nekoj od rizičnih grupa za koje bi komplikacije usled gripa mogle imati velike posledice (dijabetičari, osobe sa hroničnim plućnim i vaskularnim bolestima, starije od 65 godina i osobe s oslabljenim imunitetom, kao što su pacijenti sa rakom i oni koji su na terapiji koja smanjuje efikasnost imunog sistema) vakcinacija je izuzetno važan korak u zaštiti nečijeg zdravlja i života.

Za sve ostale, mlađe i zdravije, vakcinacija je odgovoran korak da zaštite ne samo sebe od neprijatnih simptoma gripa, već i njihovo okruženje, porodicu, kolege i prijatelje od njegovih potencijalnih posledica.

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Pasteur MAT-RS-2000354-1.0-11/2020

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: