Svet 5

09.05.2024.

12:00

Mali o Expo 2027: "Najveća razvojna šansa"; "Sa Kinezima smo razgovarali o letećem taksiju"

Ministar finansija Siniša Mali rekao su da je održavanje manifestacije Expo 2027 i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom najveće razvojne sanše naše zemlje.

Izvor: B92.net

Mali o Expo 2027: "Najveća razvojna šansa"; "Sa Kinezima smo razgovarali o letećem taksiju"
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Podeli:

Mali je govoreći o poseti Si Đinpinga Srbiji rekao da je Srbija otvorila vrata velikog tržišta.

"Saradnja sa Kinom, Sporazum o slobodnoj trgovini je, uz Expo, najveća razvojna šansa naše ekonomije kada pogledate 10, 20 godina unapred. Kina ima velike carine. Kineske carine su između 38 i 62 odsto. Mi nemamo te carine, otvaramo sebi ogromno tržište. Taj sporazum stupa na snagu 1. jula", rekao je Mali.

"Juče smo potpisali 29 sporazuma, izvozimo slobodno suve šljive, borovnice, nakon toga idu breskve, jabuke, sojino ulje, pivo, voda, kisela voda, farmaceutski proizvodi, naša vina. Motivisaćemo domaće proizvođače da budu konkurentniji", rekao je Mali.

Expo je investicija od 1,2 milijarde evra, ali to je samo deo programa "Skok u budućnost - Srbija 2027", unutar kojeg će u 320 projekata oko 17,8 milijardi evra biti uloženo u škole, zdravstvene ustanove, auto-puteve, saobraćajnice, brze pruge.

"Sa Sporazumom o zajedničkoj budućnosti, druga tačka je bila sporazum o slobodnoj trgovini. Treća je bio Expo, ne samo da će učestvovati, već će sva iskustva podeliti sa nama. Tri stotine studenata iz Srbije će biti gosti i imati priliku da studiraju u Kini. To je zalog za budućnost, oni će biti most saradnje. Pedeset mladih naučnika kojima će otvoriti vrata laboratorija", naveo je ministar.

"Razgovarali smo o električnim automobilima, brzim vozovima, letećim taksijima. Očekujemo tri miliona posetilaca samo u okviru meseci u kojima bude održan. Znam da ćemo se 2027. predstaviti svetu na pravi način i da ćemo iskoristiti našu razvojnu šansu", rekao je Mali

Osvrnuo se i na direktne avio-linije ka Kini i podvukao da je srpska nacionalna avio-kompanija profitabilna i da leti i na istok i na zapad.

"Rekordne strane direktne investicije, rekordno niska nezaposlenost, Expo manifestacija, sada dalji razvoj kroz Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, osim ugleda, Srbiji neminovno donose i dalji rast", zaključio je Mali.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: