Deca koja piju energetska pića sklonija ovim poremećajima

Deca koja piju energetska pića sklonija su poremećajima mentalnog zdravlja, pokazali su rezultati najnovije britanske studije.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 01.02.2024.

14:45

Deca koja piju energetska pića sklonija ovim poremećajima
Foto: Shutterstock/HandmadePictures

Prema istraživanju Univerziteta u Njukaslu i Tisajdu, energetska pića mogu negativno da utiču na dečje mozgove, jer se njihovom upotrebom povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD), depresiju, anksioznost i samoubilačke misli.

Konzumiranje energetskih pića ima kao cilj povećanje energije pomoću kofeina i drugih stimulansa. U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Public Health, naučnici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 miliona dece i mladih iz više od 21 zemlje koji su pili energetska pića, preneo je Njujork post. Istraživači su sproveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine, a otkrili su još više negativnih posledica po mentalno i fizičko zdravlje dece koje izaziva konzumiranje energetskih pića, rekla je glavna autorka studije, profesorka na Univerzitetu Tisajd Amelija Lejk.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih pića deci mlađoj od 16 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: