Svet 0

09.05.2024.

11:00

Amerika izbačena: Kina šalje ratne brodove

Kina će poslati dva ratna broda u Kambodžu i Istočni Timor od polovine maja do sredine juna, saopštilo je danas kinesko ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

Amerika izbačena: Kina šalje ratne brodove
Profimedia

Podeli:

Amfibijski ratni brod koji će biti poslat u Kambodžu i Istočni Timor ima kapacitet za prevoz helikoptera, oklopnih vozila, čamaca i gotovo 1.000 vojnika, preneo je Rojters. Ministarstvo odbrane Kambodže saopštilo je u sredu da prisustvo kineskih brodova ne predstavlja stalni raspored kineske vojske u Kambodži.

Kambodža je nedavno dozvolila Kini da proširi pomorsku bazu Ream koja se nalazi na ključnom plovnom putu na obali Tajlandskog zaliva na jugu Kambodže u blizini Južnog kineskog mora.

Ta baza je bila lokacija za zajedničku obuku i vežbe SAD i Kambodže pre nego što je počela nadogradnja baze koju je finansirala Kina u junu 2022. godine.

Kambodža je srušila infrastrukturu koju su izgradile SAD u oktobru 2020. godine. Dva kineska ratna broda su usidrena u Ream-u od decembra.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: