Zavisnost koja je opasnija nego što mislite: Ipak, rešenje postoji

Slatkiši su mnogima omiljeno "zabranjeno voće". Nije retkost da ljudi zbog redovnog konzumiranja slatkiša postanu zavisni od šećera, a potreba za njim je stalna. Ova navika se često može pretvoriti u problem borbe sa viškom kilograma, zbog čega je izuzetno važno držati je pod kontrolom.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2022.

14:32

Zavisnost koja je opasnija nego što mislite: Ipak, rešenje postoji
Foto: Shutterstock/Dean Drobot

Evo tri saveta kojih se treba pridržavati kako biste uspešno izbegli prekomerni unos šećera u organizam. Izbegavajte slatkiše bez šećera

Ako vas "uhvati" želja i potreba za slatkišima, nije greh pojesti nekoliko bombona ili red čokolade, sve dok se slatkiši pojedu u normalnim količinama. Verovali ili ne, ova klasična opcija je mnogo bolja od onih dijetalnih, 'bez šećera' verzija slatkiša. Naime, da bi se postigao sladak ukus bez upotrebe šećera, u takvim proizvodima se koristi veliki broj veštačkih zaslađivača i aroma. Poznato je da štetno deluju na organizam, a neki izazivaju i glad.

Pronađite zamenu za beli šećer

Kada želite da unesete malo slatkoće u svoje telo, najpametnija odluka bi bila da jedete voće. Naime, voćni šećer je najzdraviji oblik zaslađivača, a i duže drži telo sitim od belog šećera. Ekstrakt vanile ili cimet možete koristiti kao dobru zamenu za beli šećer, a postoje mnoge druge alternative koje će na malo zdraviji način zadovoljiti svačiju potrebu za slatkišima.

Fokusirajte se na svoju kompletnu ishranu

Uz pravilnu ishranu možete da "obučite" telo da izgubi želju za šećerom. Naime, ako u ishranu unesete vlakna i proteine u većim količinama od ugljenih hidrata i zasićenih masti, duže ćete biti siti, a uz to će vam se prirodno smanjiti i potreba za slatkom hranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: