Ulje na kome pržite hranu ostavlja posledice po zdravlje: Jedno je ubedljivo najgore

Sledeći put kada bude želeli da pripremite prženu hranu, nutricionisti i dijetetičari predlažu da kao najbolji odabir koristite maslinovo ulje, a da posebnu pažnju obratite na korišćenje kukuruznog, sojinog i suncokretovog ulja zbog posledica po zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2022.

15:43

Ulje na kome pržite hranu ostavlja posledice po zdravlje: Jedno je ubedljivo najgore
Foto: Profimedia

Nutricionisti navode sledeće vrste ulja kao potencijalno opasne za vaš organizam.

Kukuruzno ulje

Jedno od ulja koje je stvorilo neravnotežu u omega-3 i omega-6 masnim kiselinama je kukuruzno ulje.

"Ovo ulje je relativno jeftino, što ga čini popularnom opcijom za prženje hrane. Ono sadrži 57 odsto omega-6 i 29 odsto omega-3 masnih kiselina, a ostatak čine zasićene i omega-9 masti", pojasnila je američka dijetetičarka Trista Best.

Džej Kovin, registrovani nutricionista, takođe je primetio da kukuruzno ulje nije tako zdravo kao što ljudi misle. Puno je polinezasićenih masnih kiselina poput omega-6, koje mogu izazvati upalu i oštećenje jetre, rekao je.

Sojino ulje

Sojino ulje je još jedno ulje za kuvanje čiji bi unos trebalo ograničiti.

"Kao i mnoga biljna ulja, sojino ulje je visoko rafinirano. To znači da prolazi kroz opsežan proces koji uključuje brojne hemikalije kako bi se izvuklo iz soje i pretvorio u ulje", rekao je Kovin.

"Ovaj proizvodni proces čini sojino ulje sklonijim oksidaciji, a kada imamo puno oksidiranih spojeva u našem telu, izlažemo se riziku od više bolesti", dodao je.

Neke od njih su: bolesti srca, dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom.

Suncokretovo ulje

"Suncokretovo ulje je nezdravo jer sadrži i visok nivo omega-6 masnih kiselina", rekao je Kovin.

"Ove masne kiseline mogu izazvati upalu u telu, što može dovesti do zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i rak", nastavio je Kovin, ukazujući na istraživanje iz 2017. godine.

Još jedan razlog zašto suncokretovo ulje može biti nezdravo je taj što proizvodi više nivoa aldehida u poređenju s drugim biljnim uljima za kuvanje, kada je izloženo toplini. Aldehidi su zapravo toksične materije koje vas mogu izložiti visokim zdravstvenim rizicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: