Kako da znate da vašem telu nedostaju vitamini i minerali?

Evo nekih simptoma koji će vam ukazati da vašem organizmu nedostaju određeni vitamin ili minerali.

Izvor: zdravahrana.com
Podeli
Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

Slabe kosti

Nedostatak vitamina A, C, D i K, kao i hroma, cinka, magnezijuma i molibdena slabi kosti.

Česti grčevi

Mnogi ljudi se žale na grčeve u stopalima i listovima praćene zatezanjem mišića. U tim slučajevima, vrlo često je reč o nedostatku magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, koji utiču na razvoj i rad mišića.

Oštećena kosa koja se lomi

Osim što za ove probleme sa kosom mogu da budu zaslužni vremenski uslovi, može biti i reč o nedostatku vitamina B5, B6, B12, biotina ili hlora.

Slab imunitet

Jak imunitet je važan za sveukupno zdravlje jer pomaže organizmu da se izbori protiv upala i infekcija, da lakše ozdravi itd. Kada su oslabljene odbrambene snage organizma (imuni sistem), češće dolazi do pojave bolesti. Slab imunitet može da nastane i usled nedostatka vitamina A, C, D, E, kao i hroma, selena, magnezijuma i cinka.

Problemi sa kožom

Akne, ekcem, staračke mrlje..., kao i drugi kožni problemi koji mogu da pričine dosta neprijatnosti, mogu da nastanu kao rezultat nedostatka vitamina A, B3, B8, C, E, biotina, omega 3 masnih kiselina, bakra, selena ili cinka.

Problemi sa varenjem

Loše varenje može da uzrokuje brojne probleme kao što su konstipacija, dijareja, nadimanje, gasovi. Često uzrok ovih problema leži u nedostatku vitamina B12, C, D, E, K, B11 (salicilna kiselina) i gvožđa, selena, magnezijuma ili cinka.

Ishrana

Ove namirnice možete da jedete pred spavanje bez griže savesti

Ako mislite da zarad uspešnog mršavljenja na spavanje morate da idete gladni, varate se. To vam neće pomoći da izgubite kilograme, bićete nervozni i na kraju ćete verovatno da posegnete za nekim namirnicama koje uopšte nisu dobre za vas. Zato je bolje da se pre spavanja počastite zalogajima sastavljenim od namirnica koje, ne samo da neće otežati gubljenje kilograma, nego će vam pomoći da smršate.

Ishrana utorak 28.08. 21:05 Komentara: 21

Ojačajte imunitet za samo 24 sata

Naš imuni sistem je neverovatno kompleksan sistem i vrlo je bitno da funkcioniše dobro jer od njega zavise i drugi delovi tela. Umesto da čekate znakove prehlade, najbolje je da preduzmete preventivne korake kojim ćete da ojačate imunitet, piše Dejli mejl.

Ishrana petak 24.08. 10:18 Komentara: 15
strana 1 od 8 idi na stranu