Stomačni virus kosi roditelje i decu po Srbiji

Stomačni virus uveliko hara Srbijom, najviše pogađa decu i bebe, ali i odrasli se žale na mučninu, povraćanje i dijareju.

Zdravlje

Izvor: B92, Marija Milanoviæ Gajiæ

Sreda, 27.09.2023.

11:24

Stomačni virus kosi roditelje i decu po Srbiji
Foto:PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Lekari u svim delovima Srbije konstatuju da su domovi zdravlja puni kao i da virus hara i u vrtićima. Međutim, pored najmlađih, na udaru je i starija populacija, pa tako, pored roditelja, stomačni virus kosi i bake i deke.

Ono što je bitno naglasiti jeste to da ovaj stomačni virus traje do šest dana, i da je praćen visokom temperaturom, koja kod pojedinih pacijenata zna i da izostane.

Doktor Mihajlo Stevanović, specijalista pedijatrije, za B92.net kaže da se najčešće prvo javljaju mučnina, bolovi u stomaku, a zatim dijareja. Nakon toga dolazi i do povišene temperature.

Prema njegovim rečima, teža klinička slika može biti kod dece, jer ona najlakše dehidriraju.

"Pogotovo su ugrožena mala deca, pre svega odojčad."

U Beogradu su čekaonice domova zdravlja pune, kako dece tako i starijih osoba. Mišljenje svih lekara je da većina u slučaju stomačnog virusa lečenje započne kod kuće, ali kada i ukoliko se stanje pogoršava, dolaze u dom zdravlja tražeći pomoć.

"Pre svega savetuje se mirovanje, skidanje temperature ako se pojavi. Pored toga, najvažnija je i promena ishrane – čajevi bez šećera, dvopek, grisine i pirinčana voda. Ako su simptomi jači u smislu intenzivnijeg povraćanja, više od pet puta dnevno, dijareja više od 10 dnevno, jakih bolova u stomaku koji ne prestaju, onda se obavezno javiti lekaru, a posebno ako tegobe traju više od tri dana", savetuje naš sagovornik.

On takođe dodaje da je u slučaju stomačnog virusa potrebno povući decu iz škole i vrtića, jer se isti vrlo brzo širi.

Kada je u pitanju starija populacija, ističe da oni imaju blažu kliničku sliku.

Struka je usaglašena da je stomačni virus koji trenutno hara dosta agresivan, te da je potrebna i "agresivnija" terapija kada je lečenje u pitanju.

"Mirovanje, lagana ishrana, hidratacija, dosta sna je ono što se obavezno preporučuje. Ukoliko ima potrebe za tim, daje se dodatna terapija", naveo je doktor Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: