Nova grana medicine: "Sve promene se uočavaju preko glasnih žica" VIDEO

Fonijatrija je moderna grana medicine, koja predstavlja užu specijalizaciju Otorinolaringologije, a bavi se raznim poremećajima glasa i procesa govora.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen / TV Prva
Foto: Printscreen / TV Prva

Pročitajte još:

Da li vakcinisati mlađe od 15 godina? "Pitanje je da li je potrebno"

Tri nova leka protiv koronavirusa

Vakcinisanje znatno smanjilo rizik od hospitalizacije kod starijih

Pošto se smatra mladom granom medicine, ova profesije broji veoma mali broj doktora u celom svetu. Stručnjaci za ovu oblast medicine postoje, a među njihovim redovima se nalazi i doktorka Sanja Krejović Trivić.

Prema rečima doktorke Trivić, normalno je da se kroz životno doba glas menja, mutira, pa i na kraju, izgubi i svoj kvalitet. Međutim, na intonaciju i artikulaciju nečijeg glasa, znatno utiče psihičko i emotivno stanje pojedinca.

Shodno tome, dr Sanja ističe:

"Na glas utiče naše psihičko i emotivno stanje ličnosti, pa se ono često manifestuje u različitim tonalitetima. Tako se menja intonacija glasa kada smo ljuti, kada smo srećni ili, pak, razočarani".

"Sve zdravstvene promene koje se dešavaju na grkljanu, mogu se uočiti preko glasnica", priča doktorka za TV Prvu.

Shodno ovome, mogu se primetiti određeni stadijumi kancera u predelu grkljana, koji se prikazuju samo kao "promukli glas".

"Ukoliko se desi da osoba trpi promuklost više od dve nedelje, trebalo bi se javiti lekaru, jer, upravo, ovo, takođe, može biti dobar pokazatelj promena na grkljanu i ždrelu", naglašava doktorka.

Opširnije u video-prilogu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu