"Na početku svi smo pazili, sada oni koji se najmanje čuvaju predstavljaju najveći broj inficiranih"

Kako se virus ponaša, ima li razlike u odnosu na početak epidemije i ko je sad najugroženiji pitanja su na koje je odgovorio doktor Goran Stevanović, direktor klinike za infektivne i tropske bolesti, u jutarnjem programu TV Prva.

Izvor: prva
Podeli
Foto: Printscreen / Prva
Foto: Printscreen / Prva

Prema njegovim rečima stariji sugrađani od početka epidemije poštuju sve mere i koriste zaštitna sredstva:

"Oni nemaju običaj da se kreću po žurkama i da se druže po zatvorenim sredinama. Imamo vrlo mali broj starijih sugrađana koji sada oboljevaju, što je i dobro jer je kod njih značajno veći rizik od lošeg ishoda. Oni koji najmanje vode računa o svom zdravstvenom stanju, koji su zanemarili preporuke da je ipak potrebna distanca, da su potrebne maske, i smanjenje kontakata su uzrasta između 30 i 50 godina sa najtežom kliničkom slikom", kaže Stevanović.

On je naglasio da smo se na početku epidemije svi prilično pazili, neki jer su to prihvatili, drugi jer su morali, a sada oni koji se najmanje čuvaju predstavljaju najveći broj inficiranih. Takođe, kako kaže, sa stanovišta epidemiologa u samoj kliničkoj slici se ništa nije promenilo, menja se samo uzrast.

Na pitanje koji simptomi su upozorenje da se ljudi odmah jave u bolnicu, Stevanović kaže da su to osećaj kratkog daha, nedostatak vazduha i bolovi u grudima:

"To je razlog za javljanje u kovid ambulante da se vidi da li postoje početni znaci za upalu pluća. Sve se svodi na problem sa disanjem", kaže Stevanović.

"Činjenica je da postoji i jedan broj pacijenata koji imaju potpuno jasnu sliku koronavirusa, a koji duže vreme ostaju negativni, ni ne formiraju antitela na kovid 19. To je slučaj ne samo u našoj zemlji, već i u svim zemljama koje prate koronavirus", dodao je Stevanović.

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno se leči 96 pacijenata, 82 sa potvrđenom infekcijom korona virusa, 12 je na intenzivnoj nezi, a 4 pacijenta su na invazivnoj ventilaciji, rekao je doktor Goran Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu